Što informatika i spisateljstvo imaju zajedničko? - Autora

vareški leksikon
Što informatika i spisateljstvo imaju zajedničko? - Autora

Mogu li se spojiti moderna tehnologija i tradicionalno pero? Kako izgleda kuckati po tipkovnici, a potom na papir staviti svoju fikciju ili pak metafore i rime? To ćemo saznati upoznajući bolje Vladimira Rufa, studenta četvrte godine Studija informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Od malena se zaljubio u informatiku i sve vezano za nju. Uz to ne ostalja ni svoju drugu ljubav – pisanje.

„U svijet informacijskih tehnologija uveo me prije mnogo godina moj otac, čiji je posao bio usko vezan uz računala“, rekao je Vadimir, dodajući da se nakon prvobitne zaluđenosti  računalnim igrama, zapitao kako sve funkcionira? Što se sve nalazi „unutra“, što je potrebno učiniti kako bi nastala jedna računalna igra ili neki program, što se nalazi u generičkoj neestetsoj kutiji? Ova i slična pitanja su se rojila u Vladimirovom umu. 

Počeo je samostalno i samouko istraživati, pa čak i programirati. Kruna njegova rada jest aplikacija Vareški leksikon koju je izradio 2014. godine, sudjelujući na natječaju jednog bh mobilnog operatera. Njegovoj ideji je nedostajalo svega nekoliko desetaka preuzimanja za prvo mjesto, a preuzeta je preko 1500 puta. Prikupljanjem, provjerom i kategoriziranjem podataka iz različitih izvora, ovaj Varešak je stvorio mini-ekciklopediju o svome voljenom mjestu. Po ondašnjim mjerilima, a i po komentarima krajnjih korisnika uspio je napraviti uporabljivu, zanimljivu i relevantnu aplikaciju.

„Vareški leksikon je „najbogatiji“ u dijelu o vareškim uglednicima. Mi smo, jednostavno, takova sredina, koja je dala mnogo intelektualaca, ljudi raznih struka sa zavidnim biografijama, o kojima vrijedi pisati i koje vrijedi imati sačuvane na jednom mjestu“, rekao je Vladimir za treći.ba

Sudjelovanjem na lirerarnim natječajima vareškog lista „Bobovac“, skrenuo je pozornost na svoje literarne vještine te je ostvario suradnju koja traje već pet godina, obavljujući članke ili osvrte na aktualna zbivanja u društvu. Nedavno se u sklopu književne večeri „Zadržimo u sjećanju Novaka Simića“ predstavio svojom kratkom pričom „Daidža“, koja je nagrađena u kategoriji odraslih.

„Priča je višeslojna, pokriva više vremenskih perioda, lokaliteta i likova, (post)ratnu zbilju, sastoji se od kratkih rečenica (što kod mene stvarno nije čest slučaj), donosi i pouku“, rekao je autor, istaknuvši da je zadovoljan djelom, kao i činjenicom da je objavljena u jubilarnom broju Bobovca.

Baveći se informatikom i spisateljstvom nastoji u oba područja podjednako ulagati. Svoja znanja o informacijskim znanostima proširio je sudjelujući na Erasmus+ programu razmjene na Sveučilištu u Zagrebu.

Što se tiče spisateljstva, „Daidža“ je tek početak. Posvećen je pisanju kriminalističke priče, koja polako prelazi u roman, smještana gdje drugo, nego u Varešu. Sada nastoji da nam kroz svoje literarne vještine predstavi svoje rodno mjesto.

„Od budućih planova, želio bih dovršiti tu priču koja je polako postala roman i publicirati je, jer iz razgovora sa ljudima i „opipavanja“ pulsa potencijalnih čitatelja – osjetim da interes postoji. Uostalom, nije li još jedno čudo što su Varešani u, evo, već dvadeset godina 21. stoljeća izdali čak 120 knjiga?! Mogu samo reći – to nije slučajno...“

Tereza Šušnjara
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista