Gdje uče studenti Sveučilišta u Mostaru?

Vrlo dobri uvjeti
Gdje uče studenti Sveučilišta u Mostaru?

Mjesta za učenje na Sveučilištu u Mostaru ima, ali su nedovoljno iskorištena. Mirne lokacije, gdje se može najviše koncentrirati na gradivo, su čitaonice koje na većini fakulteta djeluju u sklopu knjižnica.

Ono što je doprinijelo masovnijem učlanjenju studenta u knjižnice svojih fakulteta dogodilo se prošle godine. Riječ je bila o ukidanju članarina te su tako usluge knjižnica postale besplatne.

Takav porast učlanjenja zahvatio je i knjižnicu Filozofskog fakulteta. Prema riječima voditeljice knjižnice Sanje Ledić, u knjižnicu tog fakulteta trenutno je učlanjeno 2.070 studenata.

''Prednost učenja u čitaonici Filozofskog fakulteta je u tome što je čitaonica informatički opremljena, dostupna im je literatura koja se ne izdaje izvan knjižnice i uvijek imaju pomoć stručnog osoblja'', rekla je Ledić za Treći.ba.

Smatra kako je najbolji termin za korištenje čitaonice popodnevni, ali primjećuje da je tada posjećenost studenata jako mala.
''Ono što mogu primijetiti je da su studenti poprilično informacijski nepismeni, budući da dolaze u knjižnicu bez prikupljenih naslova potrebne literature, ne znaju pretraživati uzajamnu bazu podataka, kao niti digitalne baze podataka'', navodi knjižničarka.

Student iz Imotskog Daniel Prgomet, tvrdi da preferira učenje kod kuće, ali da posjećuje i čitaonicu. ''Kada imam neki kolokvij ili ispit za kojeg se trebam bolje pripremiti, odem u čitaonicu fakulteta. Atmosfera u čitaonici je ugodna za učenje te se bez problema može fokusirati na ono zbog čega i dođemo'', rekao je Prgomet.

Dodaje kako do sada nije bio upoznat s mogućnošću pretraživanja knjižničnih baza podataka pri pronalasku literature, ali će nastojati prakticirati to u budućnosti.

Njegova kolegica, Arnela Sudar iz Livna, smještena je u Studentskom centru te je zadovoljna uslugama koje Centar nudi.
''Svoju studentsku sobu dijelim s cimericama, ali imamo dovoljno prostora za učenje. Studentski centar posjeduje sasvim dobre učionice gdje se može učiti'', rekla je Sudar.

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet posjeduje knjižnicu i čitaonicu, čije radno vrijeme je od 9 do 15, odnosno 16 sati. Knjižnica Ekonomskog fakulteta svojim na internetskim stranicama ima dostupan popis knjižničarskog fonda. U sklopu knjižnice nalazi se i čitaonica, koja je otvorena od 8 do 20 sati.

Studenti Fakulteta prirodoslovno - matematičkih i odgojnih znanosti, koji osim na području kampusa u Mostaru djeluje i na kampusu u Rodoču, imaju mogućnost korištenja usluga Sveučilište knjižnice koja se nalazi u sklopu tog kampusa.

U sklopu Fakulteta zdravstvenih studija djeluje knjižnica koja posjeduje brojne monografske publikacije i periodiku koje pokrivaju sve studijske grupe zastupljene na Fakultetu te se korisnicima su na raspolaganju i računala u sklopu čitaonice. Radno vrijeme knjižnice je od 8 do 15 sati, navedeno je na službenim stranicama.

Studenti Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike imaju slobodan pristup literaturi, znanstvenim i stručnim časopisima u knjižnici Fakulteta i u sveučilišnoj knjižnici. U knjižnici studenti također mogu kupiti skripte, knjige i ostala izdanja izložena na fakultetu, kao i koristiti usluge fotokopiranja.

Studenti dostupnu literaturu mogu posuditi na Farmaceutskom fakultetu u radnom vremenu referade. Na internetskim stranicama fakultetima, studentima su na raspolaganju poveznice gdje mogu pronaći više stručnog sadržaja u elektroničkom obliku.

Iva Marić, studentica Građevinskog fakulteta SUM-a, rekla je kako vrlo često uči na fakultetu te njezina studijska grupa nesebično dijeli znanja među svojim kolegama.

''Na fakultetu, uz predavanja i praktični rad, provodim dosta vremena, tako da mi je posve normalno postalo i učiti u čitaonici i učionicama. Često, uz rad u skupinama na fakultetu, dosta toga se može naučiti od svojih kolega'', tvrdi za studentica Marić. 

Knjižnični prostor Građevinskog fakulteta sastoji se od prostorija knjižnice i čitaonice. Cjelokupni fond knjižnice dostupan je korisnicima za rad u čitaonici. Čitaonica je, navode s tog fakulteta, predviđena isključivo za individualno učenje te svi korisnici tijekom boravka u knjižnici, učenja ili posudbe udžbeničke literature za vani, moraju poštivati mir i tišinu. Radno vrijeme knjižnice je od 8 do 20 sati.

Čitaonica knjižnice Medicinskog fakulteta, osim bogatog knjiženog fundusa, opremljena je i računalima koja se nalaze u čitaonici, a postoji mogućnost korištenja i osobnih. Radno vrijeme knjižnice je od  do 15 sati, a s korisnicima od 10 do 13 sati.

Knjižnica Pravnog fakulteta posjeduje vlastiti prostor u sklopu Fakulteta. Broj čitalačkih mjesta u čitaonici za studente je 60, a knjižni fond čini 15.000 knjižnih jedinica. Fond se sastoji od monografskih i serijskih publikacija kao i vrijedna izdanja pravne literature.

Osim na području kampusa studenti, kao i ostali građani Mostara, imaju mogućnost učlanjenja, boravka te učenja u prostorijama Narodne knjižnice Hercegovačko-neretvanske županije, koja se nalazi u sklopu Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače.

Postoji i Američki kutak gdje se osim različite literature na engleskom jeziku, mogu 'klesati' vještina na 3-D pisaču, iPad baru, digitalnom studiju za obradu videa, glazbe i grafičkog dizajna, kao i koristiti praktični materijali za znanstvene pokuse. Učlanjenje je besplatno, a Kutak se nalazi u zgradi Gimnazije Mostar.

Marko Mlikota

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista