Ines Delić: MOSTIMUN simbolično predstavlja most spajanja studenata u Mostaru

Mostimun
Ines Delić: MOSTIMUN simbolično predstavlja most spajanja studenata u Mostaru

Međunarodna studentska konferencija MOSTIMUN 2015. održavat će se od 22. do 26. travnja u Mostaru.

U ovom razdoblju Mostar će biti domaćin za 120 studenata koji dolaze iz više od 20 zemalja iz Europe i svijeta kako bi sudjelovali na sjednicama koje simuliraju rad Ujedinjenih naroda. Za treci.ba razgovarali smo s jednim od organizatora, Ines Delić.

Što je točno MOSTIMUN?

Riječ je o kulturi simuliranja rada Ujedinjenih naroda, koja već ima dugogodišnju tradiciju u Europi i svijetu. MOSTIMUN kao međunarodna studentska konferencija simulacije rada Ujedinjenih naroda radi po svim pravilima pravog UN-a. Poštuje se engleski jezik kao službeni jezik konferencije, stručna terminologija UN-a, čak i formalni kodeks oblačenja.

Tko su organizatori ovogodišnjeg MOSTIMUN-a?

Organizatori ovogodišnjeg MOSTIMUN-a su kao i svake godine studenti sa Sveučilišta u Mostaru i studenti sa Univerziteta „Džemal Bijedić“. Prije same konferencije organizacijski tim radi intenzivno šest mjeseci, kako bi sve proteklo u najboljem redu. Ove godine se MOSTIMUN održava na Sveučilištu, budući da je prethodne godine održan na Univerzitetu.

Na koji način birate teme za MOSTIMUN i o kojim temama će se raspravljati ove godine?

Teme se, kao i svake godine, biraju između onih koji predsjedavaju vijećima. U svakom vijeću predsjedavaju dvije osobe. Uvijek se raspravlja o aktualnim temama pa će se ove godine raspravljati o :

1.Pravima žena i njihovom sudjelovanju u politici, 2. Islamskoj revoluciji u Iranu, 3. Miru i sigurnosti u Somaliji, 4. Građanskom ratu u Columbiji itd.

Sjednice se održavaju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, vrijeme je predavanja i travanjskih rokova, je li bio problem organizirati učionice za održavanje sjednica?

Budući da konferencija broji 120 sudionika, poprilično je zahtjevno pronaći adekvatno mjesto na kojem bi mogli zasjedati. Zahvaljujući dekanici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof.dr. Vesni Kazazić, ove godine će se MOSTIMUN 2015. održati na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te joj se ovim putem još jednom zahvaljujemo.

Svi koji će sudjelovati dobit će i certifikat, od koga dolazi certifikat, tko ga potpisuje?

Svi sudionici će pored jedinstvenog i nezaboravnog iskustva, kao i prethodnih godina dobiti i certifikate potpisane od strane predstavnika Ujedinjenih naroda u BiH. Ovo je idealna prilika za sve studente da dođu u dodir s različitim kulturama, nauče o drugima, ali i da nauče nešto novo o sebi.

Mostar će biti domaćin za 120 studenata koji dolaze iz više od 20 zemalja iz Europe, što znači to za Vas kao organizatora?

Za nas kao organizatore je prvenstveno čast i ponos da se MOSTIMUN održava već sedmu godinu zaredom. MOSTIMUN je kao takav postao tradicija u Mostaru te predstavlja simbolično most spajanja između studenata u Mostaru, ali i most spajanja između studenata u Bosni i Hercegovini sa studentima iz svih dijelova svijeta.

Marija Begić
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostar
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C