Kroz školsku praksu studenti njemačkog jezika se pripremaju za posao profesora

Filozofski fakultet
Kroz školsku praksu studenti njemačkog jezika se pripremaju za posao profesora

Studenti druge godine diplomskog Studija njemačkog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru uspješno su obavili praktični dio nastave u sklopu kolegija Školska praksa.

Praksu su vodile dr. sc. Magdalena Ramljak kao i profesorice iz škola Antonija Ćavar, Blanka Kolenda, Ivanka Krvavac i Mirjana Bevanda. Školska praksa u školama se odvijala kroz travanj i svibanj te su studenti hospitirali u Gimnaziji fra Grge Martića, s kojom odsjek njemačkog jezika i književnosti dugi niz godina surađuje te po prvi put i u Srednjoj turističko – ugostiteljskoj školi, Srednjoj medicinskoj školi Sestara milosrdnica kao i Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Mostaru.

„Školska praksa je od izuzetne važnosti za buduće nastavnike te za to vrijeme upoznaju svoj budući poziv. Sve ono do tad teorijski savladano, sada praktično upoznaju i spoznaju. Studentima se daje mogućnost biti promatračima, ali i izvođačima nastave“, objasnila je  dr. sc. Ramljak.

Studenti su kroz cijeli semestar na predavanjima zajedno s dr. sc. Magdalenom Ramljak izmjenjivali i komentirali svoja mišljenja, stavove i ideje vezano za metodičke sposobnosti i vještine, nastavu, pisanje školske priprave, ponašanja u učionici kao i održavanja oglednog sata.

„Smatram da je školska praksa vrlo važan kolegij za obrazovanje i karijeru jednog nastavnika te sam stekla znanje o tome kako se nastavnik mora prilagoditi svakome učeniku i biti spreman na nepredvidivo“, rekla je Patricija Mihaljević studentica druge godine diplomskog studija njemačkog jezika i književnosti i povijesti.

Studentica druge godine diplomskog Studija njemačkog jezika i književnosti Ana Zelenika je istaknula kako joj je bio stres na samu pomisao da će doći dan kada će morati uraditi i tu školsku praksu. „Toliko sam bila sretna i ponosna poslije nje. Kasnije shvatiš da su nervoza i strah bili bespotrebni te da je ovo jedno divno iskustvo i priprema za sve ono što nas čeka nakon fakulteta“, rekla je Ana Zelenika.

Studenti su kroz kolegij Školska praksa naučili kako na njemačkom jeziku voditi nastavu, na koji način se u određenim situacijama trebaju ponašati prema učenicima, kako ih motivirati i zainteresirati za školsko gradivo, ispravno se pripremiti za nastavni sat, riješiti se početničkog straha.

„Zapravo je najvažnija lekcija koju smo kroz školsku praksu naučili ta da čovjek uči dok je živ, a jedan nastavnik najviše može naučiti upravo od onih koje podučava“, objasnila je Ljubica Ćeškić studentica druge godine diplomskog Studija njemačkog jezika i književnosti i engleskog jezika i književnosti te dodala da su strah i nervoza bili prisutni, ali da su uz pomoć mentorica nestali.

Odsjek za njemački jezik i književnost sljedeći tjedan planira održati okrugli stol na kojem će biti predstavljene mogućnosti koje se nude budućim diplomiranim profesorima njemačkog jezika te video kojim su studenti dali kratki pregled svog rada i angažmana u praktičnoj nastavi u ovome semestru.

Katarina Viktorija Mabić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Vedro
  • Temperature: 1°C