Mladi mostarski fotograf: ''Previše obrađene fotografije postaju 'kič''

Student SUM-a
Mladi mostarski fotograf: ''Previše obrađene fotografije postaju 'kič''

Konferencije. Javna događanja. Otvorenje barova. Rođendani. Krštenja. Sudbena vjenčanja....

Sve su to događaji koje svojim fotoobjektivom poprati mladi mostarski fotograf Franjo Bošnjak koji od malena gaji ljubav prema fotografiji.

Kada su se pojavili mobiteli s kamerom krenulo je moje istraživanje oko fotografije. Već tada sam bio fasciniran, sam taj proces da nešto iz stvarnog svijeta, taj trenutak mogu sačuvati“, objašnjava te dodaje da je s ozbiljnim bavljenjem krenuo 2012. godine kada je dobio prvi DSLR fotoaparat te je tada krenuo njegov profesionalni angažman.

Sve što zna o svijetu fotografije naučio je sam uz pomoć stručnog internetskog sadržaja kojeg smatra najboljim učiteljem bez obzira na tematiku. Priznaje kako je čak po pet sati dnevno provodio u istraživanju određene tehnike koja mu zapne za oko usavršavajući je do vrhunca.

S portreta sam prešao na landscape, pa onda na noćne fotografije, pa na macro... Dok ne bih 'ispekao zanat' u jednom žanru fotografije, ne bih prešao na drugi. Odnosno, ne bih me ni vukao drugi“, navodi.

Svaka njegova fotografija prvo nastane u njegovoj glavi barem dva-tri mjeseca prije i tek je onda ide realizirati.

Sve je do mašte i oka. Možda ću ja na neku lokaciju izaći nebrojeno puta i tek 10. put uslikati onako kako sam zamislio. To je 90% kreativni proces u glavi, a samo 10% je ono što te dočeka na terenu“, rekao je Franjo i dodaje da je oprema jako bitna ali da bi danas, nakon šest-sedam godina bavljenja fotografijom, mogao odlične fotografije napraviti i s najobičnijim fotoaparatom.

Ali opet postoje situacije, posebno sada kada imam profesionalne angažmane gdje moraš imati dobru opremu jer su situacije kada fotografiram javni događaj, kada su zahtjevniji tehnički uvjeti, moraš se osloniti na što bolju opremu kako i uspio uhvatiti one najčarobnije trenutke, kao što su profesionalna tijela i stakla“, govori Franjo.

Svoja djela obrađuje u raznim programima, ali to sve pokušava svesti na neku minimalnu razinu jer mu je cilj fotografije prikazati u pravom stanju bez posebnih efekata.

Ako ja nju krenem mijenjati, onda stvaram nešto umjetno i po meni to gubi vrijednost. Zbog toga radim najviše u Adobe Lightroomu jer on omogućava najjednostavniju korekciju općih parametara poput boje, ekspozicije...“, objašnjava mladi fotograf.

Kao profesionalac, iako to za sebe ne voli reći, govori kako ljudi najčešće griješe kada fotografije previše obrade.

S tehničke strane to je loše jer se naruši kvaliteta, a s one kreativne, umjetničke strane ti si od te fotografije napravio 'kič'. I dok je u modi lako otići u kič, tako je lako i u fotografiji. Ona više nije stvarnost i gubi se smisao“, objašnjava i dodaje kako je i on prije griješio prilikom fotografiranja pejzaža koja se u digitalnoj postprodukciji dovede do nekog maksimuma gdje više nije fotografija.

Osim brojnih angažmana koje ima, Franjo je i student Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te sve uspješno završava ali govori kako često fakultet ispašta zbog toga, međutim nije mu žao.

U posljednje vrijeme je porastao broj profesionalnih fotografa, a kao najveću prednost nad ostalim fotografima ističe tu ljubavlju prema fotografiranju, objašnjavajući kako neće dopustiti da mu to ikada preraste u profesiju nego će uvijek biti hobi.

Iako u poslovnom smislu postoji velika profesionalna konkurencija, težit ću da mi fotografiranje uvijek ostane moj najdraži hobi. Time ću sačuvati ono u sebi što imam za fotografiju“, zaključuje Franjo, koji za dobru fotografiju svog Mostara zna ustati u pet ujutro.

Više njegovih fotografija možete pronaći na njegovim Facebook i Instagram stranicama te poslati upit na mail: [email protected]

Branka Dijaković/Pogled.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista