Obilježen početak radova u sveučilišnom vinogradu

aptfmo
Obilježen početak radova u sveučilišnom vinogradu

Sveučilište u Mostaru rezidbom vinograda obilježilo je početak radova u sveučilišnom vinogradu u Pokušalištu Rodoč.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je istaknuo da je vrijeme započeti proces rezidbe kako bi se pripremili vinogradi i stavili u svoju funkciju, kako to i nalažu vrijeme i procedure obrade ove kulture.

„Sveučilište zajedno sa svojim Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom ulazi u proizvodnju eko hrane. Nakon ove kulture, ovo proljeće, testirat ćemo i druge kulture te želimo biti proizvođači eko hrane i tu hranu želimo pustiti na tržište“, kazao je rektor dr. Tomić.

Na Pokušalištu Rodoč studenti obrađuju zasade višnje, smokve, šipka, kupine, maline te ljekovitog i aromatičnog bilja.

Dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Ostojić je istaknuo kako je prije 12 godina zasađen vinograd.

„Imamo domaće sorte žilavka i blatina te jedan kolekcijski nasad u kojem su zasađene autoktone vrste sorte s područja Hercegovine. Na nekin način želimo sačuvati te sorte od zaborava s obzirom da su pronađene u malim količinama. Ovo je veliki korak za nas, jer od ove godine imamo pokrenut novi smjer Vinogradarstva i vinarstva te će studenti ovdje obavljati praksu“, kazao je dekan dr. Ostojić.

Menadžment Sveučilišta u Mostaru na ovaj način želi pokazati kako Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet ima veliki potencijal u proizvodnji hrane, a procesi na tom području će se intenzivirati. Proizvodnjom hrane može se postići samoodrživ sustav fakulteta, ali i tim dodatnim sredstvima unaprijediti praktičnu nastavu kroz opremanje laboratorija i potrebnih prostorija.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista