Objavljena knjiga autora prof. dr. sc. Ivice Musića

Memento akademskoga pisma
Objavljena knjiga autora prof. dr. sc. Ivice Musića

Iz tiska je izašla knjiga „Memento akademskoga pisma“ autora prof. dr. sc. Ivice Musića, dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Djelo omogućuje da svaki student, ali i iskusan istraživač na jednom mjestu pronađe sve što je potrebno znati o istraživanju i pisanju akademskih radova.

U svojoj recenziji prof. dr. sc. Božo Goluža o knjizi se slikovito izrazio. „Možemo nositi skupocjeno odijelo, ali ako se na njemu nalaze nekakve mrlje, ono je mnogo izgubilo na vrijednosti. Tako je i s knjigama. Bez obzira na verziranost u svojoj struci, svaki bi znanstvenik trebao poslušati mišljenje drugih, i to ne samo s obzirom na sadržaj, nego i ima li nešto što strši u njegovu djelu i narušava sklad. Zato bih ovu knjigu prof. Musića usporedio s 'kemijskom čistionicom', tj. smatram je dobrom prigodom za čišćenje vrijednih znanstvenih sadržaja.“

Autor knjge prof. Musić je istaknuo kako je djelo namijenjeno ponajprije studentima, odnosno onima koji tek ulaze u svijet visokoškolskog obrazovanja te znanstvenoistraživačkog rada. „No njime se mogu okoristiti i već formirani znanstvenici jer je knjiga koncipirana priručnički, pa se u njoj lako može provjeriti kako postupiti u dvojbenim situacijama. Olakšavajuća je okolnost i to što je pisana vrlo jednostavno, s minimalnom teorijskom podlogom i s mnoštvom konkretnih uputa i primjera na kojima se najbolje uči“, kazao je prof. Musić.

Knjiga je podijeljena na tri velike cjeline. Prva je naslovljena „Znanstveno djelo u znanstvenoj prozi“, druga „Postanak i razviće znanosti“ te treća „Filozofija i kritičko mišljenje“.

„Posebnost je ovog djela i u dodatku prvom, glavnom dijelu. Riječ je o kratkom pregledu razvoja znanosti i filozofije izloženom u drugoj i trećoj cjelini knjige. Otuda i podnaslov ove knjige: S kratkim pogledom na surazvoj znanosti i filozofije. Taj pregled može poslužiti, osobito onima koji su na 'ulaznim vratima' akademske zajednice, kao svojevrstan vodič kroz znanost i filozofiju“, objasnio je prof. Musić.

Akademik dr. sc. Serafin Hrkać, profesor emeritus i recenzent je naglasio kako je knjiga vrijedno djelo, jer može biti od neizmjerne pomoći svim sveučilišnim i akademskim djelatnicima pri znanstvenom istraživanju i pisanju akademskih radova. „Knjiga je udžbeničke naravi, ali ne nedostaje originalnosti, jer se činjenice, stavovi i primjeri izneseni u knjizi donose na nov i sustavan način. Nesumnjivo, u pisanje ovog djela uloženo je vrlo mnogo truda i vremena“, objasnio je akademik Hrkać.

Knjiga „Memento akademskoga pisma“ prof. dr. sc. Ivice Musića je napisana na 560 stranica, a objavio ju je Nakladnik PRESSUM Sveučilišta u Mostaru.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista