Održan šesti Simpozij medicinskih sestara/tehničara u Mostaru

Sveučilište u Mostaru
Održan šesti Simpozij medicinskih sestara/tehničara u Mostaru

Šesti simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem održan je u Mostaru, u organizaciji Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Preko 300 medicinskih sestara i dugih zdravstvenih stručnjaka iz Mostara, BiH i regije, sudjelovali su na dvodnevnom skupu o temi "Istraživanje u sestrinstvu - izazov i(li) preduvjet suvremenog sestrinstva".

„Mi svi težimo nečemu što trenutno nije u našem sustavu zdravstva, a to je da sestra preuzme ulogu kroz pisanu medicinsku sestrinsku dokumentaciju, da može evaluirati svoj rad, analizirati i raditi na njegovu poboljšanju“, kazala je glavna sestra SKB-a Mostar Zdravka Lončar. Naglasila je kako se na SKB Mostar vodi sestrinska dokumentacija pojedinačno po odjelima čime se malim koracima ide ka profesionalizmu čemu doprinose i simpoziji koji se održavaju svake godine s ciljem unaprjeđenja sestrinstva.

Na simpoziju sudjeluje i glavna sestra Kliničkog bolničkog centra Zagreb Marija Orlić Šumić koja je kazala kako Republika Hrvatska dugi niz godina ima sestrinsku dokumentaciju te kako je zdravstvena njega profesionalna djelatnost temeljena na obrazovanju, a KBC Zagreb nastoji napraviti što više profesionalizma.

Umirovljena glavna sestra Kliničkog bolničkog centra Split Marija Županović naglasila je kako sestrinstvo nije samo zanimanje i profesija nego i poziv. Govoreći o stanju u sestrinstvu, kazala je kako je danas sestra profesionalac, a do jučer to nije mogla biti.

Dvodnevni simpozij u Mostaru podijeljen je u četiri sesije. Govorili su o sigurnosti bolesnika u procesu zdravstvene njege, novim spoznajama i kvaliteti zdravstvene njege, implementaciji sestrinskih dostignuća putem medija te utjecaju religioznosti na prosocijalnost medicinskih sestara.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista