Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Održana terenska nastava na Studiju arheologije

FILOZOFSKI FAKULTET
Održana terenska nastava na Studiju arheologije

Redovita terenska nastava na Studiju arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održana je na nalazištu antičkog rimskog vojnog kompleksa na položaju Gračine na Humcu, općina Ljubuški.

Arheološko istraživanje u sklopu terenske nastave provedeno je pod vodstvom prof. dr. Brunislava Marijanovića dok su ostatak stručne ekipe činili dr. sc. Nina Čuljak, Tino Tomas i Mirko Rašić te studenti arheologije.

To je jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Bosni i Hercegovini, koje uživa status nacionalnog spomenika najviše kategorije. Cilj istraživanja ove godine bio je uz pomoć georadarskog snimka, dokumentirati ostatke arhitektonskih elemenata koji su bili namijenjeni boravku rimske vojske, što je i napravljeno.

Osim arhitektonskih elemenata, pronađeno je i mnoštvo sitne arheološke građe koja odgovara svakodnevnim preokupacijama rimskih vojnika i pomoćnog osoblja na Gračinama tijekom 1. stoljeća.

Za očekivati je kako će buduća istraživanja na položaju Gračine, koja će vršiti Studij arheologije Filozofskog fakulteta SUM-a, dati ključne podatke o pravcima i mehanizmima rimske kolonizacije na prostoru nekadašnje rimske provincije Dalmacije. Terenska nastava je održana u periodu od 05. do 23. svibnja 2018. godine. 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.