Održana znanstveno-popularna predavanja iz fizike

fpmoz
Održana znanstveno-popularna predavanja iz fizike

Na Fakulteu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru održana su dva predavanja za studente i učenike srednjih škola.

Prvo predavanje na temu Fizika i umjetnost održao je prof. dr. sc. Nikola Godinović koji je kako znanost na određen način kreira duh vremena, to jest jedan skup vrijednosti i ideja, a umjetnost taj duh vremena interpretira i porpituje.

„Osnovna teza predavanja Znanost i umjetnost je to da kulturu jednoga društva čini znanost i umjetnost“, rekao je Godinović.

Drugo predavanje održao je prof. dr. sc. Ivica Puljak na temu Budućnost svemira i ljudskog roda. „Budućnost svemira je najtužnija priča ikad ispričana, iz razloga što će svemir završiti u hladnoj smrti, sve će se raspasti i sve će nestati“, rekao je Puljak.

Predavanje se većim dijelom odnosilo na sam kraj, to jest završetak svemira. Puljak ističe kako je bliska budućnost i sadašnjost u kojoj živi ljudski rod sjajna, ali i kako nikada nije bilo manje nasilja, smrti, bolesti i siromaštva u svijetu, nego danas.

Cilj održanih predavanja je ukazati na značaj znanosti u svijetu te želja da se šira javnost upozna s najdubljim znanstvenim dostignućima iz područja fizike. Pored toga želi se potaknuti mlade ljude da studiraju STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Znanstveno-popularna predavanja organizirale su Antonija Bošnjak, Matea Doko i Silvija Ćorić.

Prof. dr. sc. Nikola Godinović profesor je fizike na FESB-u u Splitu, a u svom znanstvenom radu bavi se Fizikom elementarnih čestica na CERN-u i dijelom astročestične fizike koji se zove Visokoenergijska astronomija gama-zraka. Član je CNS kolaboracije na CERN-u te međunarodnih znanstvenih organizacija MAGIC i CT.

Prof. dr. sc. Ivica Puljak je profesor fizike na FESB-u. Najpoznatiji je po sudjelovanju u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona sa znanstvenicima u Švicarskoj u CERN-u te sudjelovanju u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja. 

Valentina Bulić / Antonija Spajić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. sc. Ivica Musić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista