Održani Dani rimske kulture

filozofski fakultet
Održani Dani rimske kulture

Studij latinskog jezika i rimske književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održao je Dane rimske kulture kroz niz aktivnosti u susret rođendanu grada Rima koji se slavi 21. travnja.

Prezentacije pod nazivima „Kako osvojiti željenu curu?“ i „Savjeti za uljepšavanje“ održane su 15. travnja. Posjetiteljima su predstavljeni Ovidijevi načini zavođenja te su se upoznali sa standardima ljepote toga doba.

„Održano predavanje mi se svidjelo, otvorilo mi je oči na to što danas žene imaju norme kako trebaju izgledati. Zanimljiv je Ovidijev način gledanja, pristup tome kako bi žene trebale izgledati i ponašati se. Općenito rimska kultura mi je zanimljiva“, poručila je Iva Rotin, učenica Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru.

Igra pod nazivom „Lov na blago u starom Rimu“ održana je 16. travnja u kojoj su sudionici bili podijeljeni u grupe. Ispunjavali su zagonetke kako bi konačno došli do cilja. Pobjednički tim je prvi pronašao „blago“ u Rimu i time osvojio prigodne nagrade. Igra je održana u prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Natjecanje u latinskim poslovicama „Sentencijada“ je održano u Gimnaziji Mostar 17. travnja. Učenici ove škole su bili podijeljeni u dvije grupe po pet učenika, Concordia i Eloquencia, a glavni zadatak im je bio odgonetnuti značenje riječi, izreka i poslovica na latinskom jeziku. Pobjednička grupa je bila Eloquencia sa ukupnih 78 bodova, a učenici su za uloženi trud dobili prigodne darove. Ovim natjecanjem je završena manifestacija Dani rimske kulture. 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista