Otvorena izložba "Arhitektura u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave"

filozofski fakultet
Otvorena izložba "Arhitektura u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave"

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana arhiva i arhivske djelatnosti u BiH na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru otvorena je izložba pod nazivom "Arhitektura u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave".

Prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta SUM-a doc. dr. sc. Marko Odak Odak je istaknuo kako je ova izložba nastavak uspješne suradnje Državnog arhiva i Filozofskoga fakulteta.

„Za vrijeme trajanja ove izložbe imamo priliku pogledati značajnije građevine sagrađene, odnosno rekonstruirane i adaptirane u vrijeme austrougarske uprave i time obogatiti znanje o povijesnom i kulturnom nasljeđu. Strategijom razvoja SUM-a za razdoblje od 2018. – 2023. i Akcijskim planom za kalendarsku 2019. kao ključnim iskoracima u podizanju kvalitete predvidjeli smo aktivnosti kako bi Filozofski fakultet bio zastupljeniji u društvenoj zajednici kojoj pripada. Na kraju smo kalendarske 2019. godine i možemo reći kako smo uspješno realizirali zacrtane ciljeve iz tog područja“, kazao je Odak.

Zamjenik ravnatelja Arhiva BiH Šimun Novaković je naglasio kako Arhiv BiH i Filozofski fakultet u Mostaru od 2015. godine imaju potpisan sporazum o suradnji, u sklopu čije je provedbe Arhiv BiH i proteklih godina postavljao izložbe na Filozofskom fakultetu.

„Upravo je namjera potpisivanja Sporazuma o suradnji bila da približimo Filozofski fakultet kao znanstveno istraživačku instituciju i Arhiv BiH kao izlog gdje se može istraživati cijelo bogatstvo u BiH i svih njenih naroda", izjavio je Novaković.

Odabranih 30-ak izložaka prikazuje nacrte objekata svih vjerskih zajednica u BiH, državnih i upravnih zgrada te nekih gospodarskih objekata sagrađenih ili rekonstruiranih u vrijeme austrougarske.

„Arhiv BiH svojom raznovrsnošću pokušava na neki način kroz ove izložbe potaknuti studente, a i profesore na dolazak i istraživanje te se nadam kako će ova izložba biti pozivnica za dolazak u arhiv BiH“, izjavio je Novaković.

Martina Dragičević / Valentin Ilić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista