Mladima je važno ponudit i duhovni sadržaj

Don Mladen Šutalo:
Mladima je važno ponudit i duhovni sadržaj

U povodu održavanja studentske kateheze „Životna dvojba: živjeti po duhu ili po tijelu?“,  razgovarali smo s don Mladenom Šutalom, trenutnim župnim upraviteljem u župi sv. Ivana Apostola i Evanđelista u Mostaru i povjerenikom za mlade naših biskupija i studentski duhovnik. O kazehezi, studentskim potrebama i suradnji sa Sveučilištem don Mladen Šutalo govori za treci.ba.

Koji cilj želite putem kateheza postići?

Cilj studentske kateheze jest potaknuti studente na promišljanje o duhovnim vrijednostima, koje se sve više  i više degradiraju u vremenu u kojemu živimo te im dati motivaciju za ustrajnost na životnom putu. Znamo da ništa veliko ne nastaje samo od sebe. Biti izgrađen čovjek/mladić/djevojka iziskuje mnogo truda i napora radeći na sebi, posebice na duhovnom području – na kojemu se izgrađujemo svi čitav život.

Koliki utjecaj studentske kateheze imaju na studente?

Svi znamo da je Mostar studentski grad. Pored mnoštva ponuda koje se nude mladima i studentima, smatram da je važno ponudit im i duhovni sadržaj. Koliko je tko svjestan i potreban tog sadržaja, toliko će i odaziv i utjecaj bit primamljiv i jak. Osobno gledano, koliko kateheze imaju utjecaj na studente najbolje pokazuju nedjeljne svete mise u župi sv. Ivana, gdje dolazi najveći broj studenata, posebice na večernju sv. Misu, koja i jest za mlade i studente.

S kojim sve sveučilištima surađujete?

Studentski sam duhovnik od 2011. godine te stojim na raspolaganju svim studentima. Moje poslanje vezano je isključivo za ovo sveučilište, ali i ostalim studentima koji nisu na ovom sveučilištu uvijek stojim na raspolaganju.

Javljaju li se studenti svojevoljno na razgovore ili savjetovanja?

Gotovo svakodnevno imam razgovore sa studentima i mladima, koji traže savjete za svoje životne i mladenačke probleme i dileme. Neki se javljaju svojevoljno, a neki i na nagovor drugih. Studenti dolaze iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine kao i Republike Hrvatske. Znam da danas nije lako davati/dijeliti savjete, ali kroz razgovor dođe se do konstruktivnih rješenja. Mnogi mladi traže, pored savjeta i sakrament sv. Ispovijedi. Kroz sakrament se puno lakše otvaraju i povjeravaju. Na ovom području pomažem i stojim svima rado na raspolaganju – koliko je to u mojim mogućnostima.

Tereza Šušnjara  

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista