Predstavljena knjiga "Uvod u istraživanja jezičnoga krajobraza"

Filozofski fakultet
Predstavljena knjiga "Uvod u istraživanja jezičnoga krajobraza"
Foto: treci.ba Foto: treci.ba

Knjiga „Uvod u istraživanja jezičnoga krajobraza“ doc. dr. sc. Ivane Grbavac predstavljena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Riječ je o knjizi koja na hrvatsko govorno područje uvodi novi termin – jezični krajobraz (engl. linguistic landscape) i koja sustavno objašnjava ovu novu disciplinu sociolingvistike koja se bavi proučavanjem jezičnih znakova u javnom prostoru nekog grada.

Po samoj svojoj tematici knjiga nam pokušava približiti identitet našega grada Mostara koji se odražava u jeziku zgrada i javnog prostora, ulica, parkova te samog identiteta ljudi koji borave ovdje ili su samo u prolazu“, kazala je recenzentica prof. dr. sc. Marijana Sivrić te preporučila ovaj udžbenik ne samo studentima engleskog jezika i književnosti nego i svima koji se bave društvenim i humanističkim znanostima.

Autorica se bavi grafitima, javnim natpisima, uličnim znakovima i sl. proučavajući na njima jezični identitet, utjecaj engleskoga jezika i geografsku distrubuciju u gradu Mostaru i gradu Leuvenu u Belgiji.

Grad Leuven sličan je gradu Mostar jer su oba grada višenacionalne, multikulturalne i višejezične sredine što je obilježje ovog jezikoslovnog istraživanja", rekla je autorica knjige doc. dr. sc. Ivana Grbavac. 

U svom govoru prof. Grbavac se zahvalila svima koji su pridonijeli nastanku i objavljivanju ovoga djela. 

Dragica Andrić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista