Prehrambene navike studenata

ANKETA
Prehrambene navike studenata

Prehrambene navike se stječu u ranom stadiju života. Upravo tijekom razdoblja studiranja mladi ljudi najčešće se po prvi put suočavaju sa samostalnošću i kreiraju vlastite životne, pa tako i prehrambene navike. Studenti Sveučilišta u Mostaru rekli su nešto o svojim prehrambenim navikama za treći.ba.

„Moje prehrambene navike nisu se puno promijenile, možda se malo razlikuju od onoga kako sam se hranila kući. Stanujem u privatnom smještaju s kolegicama, pa kuhamo same sebi. Znam kuhati. I cimerice znaju kuhati. Kad je u pitanju izbor hrane, zdrava – nezdrava, skupa – jeftina, ne gledamo na cijenu i kupujemo ono što nam se sviđa i to spremamo. Vidim jedino problem u tome što piletina prevladava na jelovniku, a ne neko drugo meso“, kaže Marija Ivić studentica koja dolazi iz Kupresa.

Jelena Herceg studentica Pedagogije navodi: „Kuham povremeno, ovisi koliko imam vremena od obveza. Najčešće nešto što je jednostavno i brzo spremiti, kao na primjer piletina i krumpir. Jako često jedem i brzu hranu iz pekara i grilova, što je neizbježno. Trudim se u organizam unositi dovoljno vode. Kad je riječ o zdravoj ishrani, prilagođavam se trenutnim mogućnostima.“

„Ne pratimo toliko što je zdravo. Svoju prehranu prilagođavamo slobodnom vremenu. Kad imamo vremena obvezno kuhamo u stanu. Uglavnom je izbor piletina, bilo da se radi o našem kuhanju ili kad jedemo negdje vani. Priuštimo sebi, kao što vidite, orašaste plodove umjesto peciva iz pekare“, kažu Martina Šarić i Danijela Udovičić studentice Informacijskih znanosti.

Studentica Razredne nastave Maris Zelen iz Dubrovnika kaže: „Trudim se što bolje jesti, zdravo, dosta povrća. Kuham sama, ne jedem ništa iz van. Snabdijevam se na placu. Zadovoljna sam ponudom i cijenama jer je dosta jeftinije nego u Dubrovniku. Jeftinije me dođe kupovina voća i povrća na placu nego da se hranim gotovom hranom koju nude pekare i grilovi.“

 „Živim s roditeljima, jedem kuhanu hranu i hranim se zdravo. S kolegama baš ne razgovaram o prehrani, ali koliko znam da se žale na pekare, dok su njihova mišljenja za studentsku menzu podijeljena, nekima se sviđa, a nekima ne. Neki kažu da je hrana jednolična, da su riža i pire krumpir na prvom mjestu, rijetko nešto drugo. Jedino se nitko ne žali na pivo kao prehrambeni proizvod“, našalio se Zrinko Čule student Odnosa s javnošću.

„Živim s roditeljima i jedem sve što mama skuha. Trudim se što manje jesti u pekarama i grilovima jer sam nedavno počela trenirati i želim se zdravo hraniti. Iako je zdrava prehrana skupa trudim se sebi priuštiti voće, orašaste plodove, žitarice i slično“, kaže Renata Previšić studentica Odnosa s javnošću.    

Josip Krtalić student Strojarstva rekao je „Smatram da se hranim zdravo, kuhana domaća hrana. Ne bih znao je li zdrava hrana skuplja, ne plaćam ništa jer sam iz Mostara i živim s roditeljima. Povremeno kupim nešto i u pekari, grilu kad ne stignem doma.“

Lejla Ristić studira Dizajn interijera i kaže „Nisam iz Mostara, iznajmljujem stan i sve sama sebi plaćam. Kuham hranu i nastojim se zdravo hraniti, mada kupovina 'zdrave' hrane traži izdvajanje više novca. Nama studentima je nekad lakše dati dvije, tri marke za hamburger nego izdvojiti 10 maraka da kupimo paprika, rajčice i drugog povrća i još treba vremena da se to spremi. Pokušavam naći načine kako da skuham sebi, nekada ujutro ranije, nekad dan prije, ali nekad smo jednostavno primorani da jedemo što nam se nudi u pekarama i grilovima.“  

Slučaj je htio da se anketa zaključi s nekim kojemu je struka poznavanje zdrave prehrane. Jozo Ištuk kaže: „Završio sam studij Prehrambene tehnologije, tako da znam prilično dosta o zdravom načunu prehrane. Ljudi često koriste izraz zdrava hrana, to jest klasificiraju namirnice kao zdrave i nezdrave, što je u biti pogrešno. Količina i učestalost konzumacije određenih namirnica su dva faktora koja prave razliku između zdravog i nezdravog, tako da bi se o zdravoj prehrani već dalo pričati. Smatram da se relativno zdravo hranim, no moram istaknuti da težim nekom sportskom načinu prehrane, koji ipak za opću populaciju nije optimalan.“

Ipak postoje oni koji svojim primjerom potiču druge na zdraviji način života.

„Što se tiče generalnih smjernica, prehrana bi trebala biti raznovrsna sa balansiranim unosom makronutrijenata, odnosno ugljikohidrata, proteina i masti. Ugljikohidrati su po svojoj funkciji primarni energent, te od njih ne treba bježati. Zapravo oni bi trebali biti zastupljeni u najvećoj količini, no potrebno je paziti iz kojih se izvora dobivaju. Pod tim mislim na preferiranje složenih ugljikohidrata sa niskim glikemijskim indeksom kao što su cjelovite žitarice, krumpir i riža. Savjetovao bih svima da u što većoj mjeri izbjegavaju procesiranu hranu kao što su paštete, salame i tako dalje, te jednostavne ugljikohidrate u obliku slatkiša, sokova i slično. No, po meni, cilj je sebi stvoriti dugoročno održivu prehranu, tako da ne treba izbacivati ništa, nego jednostavno kontrolirati sebe te pametno pristupati ovome „problemu“. Iako studenti misle da je „zdravi obrok“ skuplji obrok, to nije uvijek tako. Potrebno je malo planiranja i organizacije da bi zdravu prehranu bilo moguće uklopiti u studentski budžet. Uz malo truda i vremena možemo biti zdraviji, odmorniji i energičniji“, zaključuje Jozo Ištuk koji je dao poučan epilog ovoj anketi za treći.ba.

Vera Vulić

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C