Studenti politologije sudjelovali na konferenciji obilježavanja 70. godišnjice NATO-a

sum
Studenti politologije sudjelovali na konferenciji obilježavanja 70. godišnjice NATO-a

U okviru obilježavanja 70. godišnjice NATO saveza, Centar za sigurnosne studije u suradnji s Povjerenstvom za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini BiH upriličio je konferenciju na kojoj su govornici i sudionici iz NATO-a i zemalja regije podijelili mišljenja i iskustva o pitanjima obrane i sigurnosti koja prelaze granice pojedinačnih država. Na konferenciji su sudjelovali Studenti Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Konferencija je omogućila razmjenu iskustava lokalnih, državnih i međunarodnih aktera s ciljem unaprjeđenja suradnje zemalja u regiji i integracije preostalih zemalja iz regije u NATO savez.

Asistent na Studiju politologije Filozofskog fakulteta SUM-a Ivan Kraljević je istaknuo kako je bitno čuti i razmijeniti iskustva sa zemljama iz regije koje su već članice NATO-a i koje su osjetile benefite istoga.

„Gledajući iz perspektive Bosne i Hercegovine, zemlje koja je prošla krvavi rat čije se posljedice i danas osjećaju, integracija u NATO predstavlja strateški cilj za sigurniju budućnost i razvoj naše zemlje na dobrobit svih njezinih konstitutivnih naroda i ostalih građana“, kazao je Kraljević.

Studenti su izrazili značaj održavanja ovakvih događaja koji naglašavaju važnost NATO-a, poglavito jer u rad konferencije nisu bili uključeni samo visoki politički i vojni dužnosnici nego i studenti i akademska zajednica.

„Za nas je sudjelovanje na ovoj konferenciji svakako zanimljivo i dragocjeno iskustvo, a nadam se kako će se studente nastaviti upoznavati i povezivati s ovim procesima, jer na nama ostaje budućnost ove zemlje“, naglasila je studentica Ana Sušac.

Na konferenciji je razmatrana suradnja u pogledu nacionalne sigurnosti država, posebno u odnosu na pojave koje ne potpadaju pod tradicionalne sigurnosne prijetnje, a zaključeno je kako mir, sigurnost i stabilnost nemaju alternativu pa samim time ni put Bosne i Hercegovine ka euroatlanskim integracijama.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista