Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Sveučilišni kampus u novom ruhu

Bolji uvjeti
Sveučilišni kampus u novom ruhu

Realizacija projekta rekonstrukcije kampusa Sveučilišta u Mostaru otpočela je uređenjem igrališta poznatog i pod nazivom 'Vojničko'. Nacrt o strategiji razvoja Sveučilišta u Mostaru odnosi se na razdoblje od 2018. do 2023. godine. Cilj nacrta temelji se, između ostaloga, na obnovi i oplemenjivanju prostora unutar sveučilišnog kampusa.

Igralište je presvučeno novim slojem asfalta, a postavljeni su i betonski rubnjaci oko atletske staze. Nove konstrukcije koševa i golova osigurat će znatno bolje uvjete za rekreaciju studenata, ali i ostalih posjetitelja koji će imati priliku uživati u sasvim novom ruhu kampusa. Košarkašica ŽKK Zrinjski Danijela Drinovac izrazila je zadovoljstvo zbog novouređenog igrališta. „Budući da se inače bavim košarkom, često dolazim ovdje. No, otkako su uredili igralište sada dolazim još češće“, rekla je Danijela.

Kampus je u potpunosti ograđen čelično-aluminijskom konstrukcijom što je pak kod mnogih građana i studenata izazvalo negodovanje. „Da igralište izgleda bolje nego prije ne mogu negirati, ali bojim se da je kvaliteta ista“, kazao je jedan od sugrađana. Dodao je da se tu moglo još štošta napraviti. „Onaj ulaz s gornje strane po meni je potpuno bespotreban. Studenti svakako vole da im je put što kraći“, istaknuo je. Nova konstrukcija postavljena je i zbog sigurnosnih razloga. Ulaz u kampus ubuduće će biti pod većim nadzorom i kontrolom te će se na taj način pokušati smanjiti i količina otpada i smeća koje se ostavlja tijekom noći u kampusu.

Projekt je financirao Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, a u konačnici bi trebao promijeniti izgled samog kampusa, a naglasak je na što većem broju zelenih površina. Rasvjete, „pametne“ klupe i nova oprema svakako će pridonijeti vizualnoj slici kampusa. Veliku važnost pri tome zauzima rekonstrukcija trga koji je isprepleten s pješačkim stazama. Tzv. „zeleni otoci“ zamišljeni su kao brežuljci visoki oko 150 cm. Na taj će se način pokušati stvoriti što izoliraniji i zaštićeniji prostor. Svi će elementi biti prirodnih oblika i različitih dimenzija kako bi se stvorio što prirodniji ambijent koji podsjeća na izvorni hercegovački reljef. "Prvi sam put došao ovdje, no u zadnje sam vrijeme primijetio da se nešto događa. Moram priznati da igralište stvarno lijepo izgleda, ali se nadam da tu radovi neće stati", izjavio je građanin Mostara Jusuf Pendek.

Projekti predviđeni za razdoblje od 2018. do 2023. uvelike će pridonijeti stvaranju modernog izdanja sveučilišnog kampusa. Na putu reformi ključnu će ulogu odigrati ustrajnost i zajedništvo u radu, no valja uzeti u obzir i izazove današnjice s kojima se Sveučilište u Mostaru svakodnevno susreće. Stvaranje novog prostornog identiteta i potpuna rekonstrukcija kampusa predstavljaju stepenicu više u daljnjem razvoju i napretku Sveučilišta, ali i samih studenata zbog kojih Sveučilište na koncu i postoji.

Anita Ivanković
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.