Sveučilište u Mostaru potpisalo sporazume o suradnji s ruskim sveučilištima

RAZVIJANJE SURADNJE
Sveučilište u Mostaru potpisalo sporazume o suradnji s ruskim sveučilištima

Izaslanstvo Sveučilišta u Mostaru boravilo je u radnoj posjeti sveučilištima u Rusiji te su tom prigodom potpisana dva sporazuma o suradnji koja će doprinijeti razvoju i međunarodnom pozicioniranju Sveučilišta.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i rektor Sveučilišta civilnog zrakoplovstva St. Petersburg Mikhail Yuryevich Smurov potpisali su sporazum o suradnji na područjima provedbe projekata istraživanja praktičnih nastavnih metoda, razmjene studenata i akademskog osoblja, suradnju u području jezičnog obrazovanja, zaštite okoliša i kulturne baštine te ekonomije. Osim toga dogovorena je suradnja na doktorskim studijima koji se odnose na strojarstvo, ekonomiju i menadžment.

Drugi sporazum koji je potpisan između Sveučilišta u Mostaru i Njižnjenovgorodskog državnog lingvističkog sveučilišta odnosi se na povećanje razine i kvalitete pripreme kadra u području visokoga obrazovanja i povećanja mobilnosti nastavnika i studenata. Osim toga potpisnici će zajedno realizirati obrazovne i znanstveno istraživačke projekte i programe u strukturi preddiplomskog, diplomskog, postdiplomskog i dodatnog stručnog obrazovanja. Sporazum se odnosi i na realizaciju suradnje u znanstvenoj oblasti uključujući i izdavačku djelatnost udžbenika, obrazovnih i metodoloških priručnika i informatičkih materijala vezanih za socijalno kulturne oblasti s lingvistikom. Sporazum su potpisali rektor Tomić i rektor Njižnjenovgorodskog državnog lingvističkog sveučilišta Žigaljev Boris Andrejevič.

„Dva sporazuma sa sveučilištima u St. Petersburgu i Nižnji Novgorodu za nas su iznimno važni i značajno pridonose internacionalizaciji Sveučilišta u Mostaru i međunarodnoj integraciji. Sporazumima je otvorena suradnja razmjene studenata profesora, organizacija zajedničkih konferencija, predavanja i svih drugih oblika akademske suradnje. Ruska sveučilišta imaju bogato iskustvo interdisciplinarnosti i to je područje koje nas posebno zanima. Dogovorili smo se predstaviti sporazume u Mostaru kako bi se naše sastavnice bile uključene u suradnju,“ naglasio je rektor Tomić.

Tijekom boravka izaslanstva Sveučilišta u Mostaru u St. Petersburgu održana je druga Međunarodna konferencija pod nazivom „Intercultural communication: Strategies and techniques in International liberal Arts education”. Uvodna izlaganja na konferenciji su imali prof. dr. Zoran Tomić na temu odnosa s javnošću te prof. dr. Sanja Bijakšić i doc. dr. Nino Ćorić na temu integrirane komunikacije.

Potpisivanje sporazuma o suradnji s ruskim sveučilištima doprinosi internacionalizaciji te međunarodnoj integraciji kao jednom od ciljeva nove vizije Sveučilišta.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista