Sveučilište u Mostaru u procesu stvaranja IT središta u BiH

Treća klauzura
Sveučilište u Mostaru u procesu stvaranja IT središta u BiH

„Digitalna transformacija obrazovanja“ naziv je treće klauzure Sveučilišta u Mostaru koja je održana u Tehnološkom parku s naglaskom na IT centar.

Prof. dr. sc.  Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru istaknuo je kako IT tehnologija zauzima značajno mjesto u sustavu obrazovanja i razvoja.

Mi želimo vidjeti koji su najveći standardi  u visokom obrazovanju kada je u pitanju IT, koje su to mogućnosti. Zajedno s našim partnerima pokušavamo stvoriti jedno IT središte u ovom dijelu BiH na SUM-u. Imamo za to potencijala, a imamo i odlučnosti da IT pozicioniramo kao jednu od strateških naših aktivnosti u radu i razvoju Sveučilišta“, rekao je Tomić.

Neke od tema su bile trenutno stanje, mogućnosti, perspektive SUMIT, tehnologije e-obrazovanja i njihov utjecaj na poučavanje, budućnost poslovanja i obrazovanja, pregled e-infrastruktura u EU i RH te akademska zajednica kao ključni faktor razvoja IT industrije u BiH.

Doc. dr. sc. Tomislav Volarić, voditelj IT centra Sveučilišta u Mostaru objasnio je kako klauzura ima nekoliko ciljeva gdje je jedan od ciljeva stvarati IT središte kao što je IT centar Sveučilišta u Mostaru pod nazivom SUMIT.

Naši partneri CARNET i Srce su primjeri dobre prakse s iskustvom s e-školama“, izjavio je Volarić te dodao kako je klauzura izuzetno značajna za studente jer SUM ide na strateški projekt „elektronički identitet“ kojim će svaki student dobiti digitalni identitet i moći koristiti minimalno 50 e-usluga.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa HBŽ-a Petar Galić je rekao kako nastoje pronaći najbolja rješenja u obrazovanju i gospodarstva jer uskoro dolazi digitalizacija  osnovnih i srednjih škola gdje zajedno s Republikom Hrvatskom i CARNETOM i Srcem ući u određene projekte i što kvalitetnije ih implementirati.

Uz SUM klauzura su organizirali s Koordinacijom Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu – SRCE i sveučilišnog strateškog partnera HT ERONET.

Na klauzuri Sveučilište u Mostaru i Udruženje Bit Alijansa za informacijske tehnologije sporazumom o suradnji dogovorili su unapređenje razvoja informacijskog društva u Bosni i Hercegovini. Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i generalni menadžer Bit Alijanse Armin Talić.

Dogovoreno je otvaranje Bit laboratorija u vidu predavanja, radionica, prilagođavanja nastavnih planova i programa i drugih aktivnosti. Članice Bit Alijanse organizirat će planske BitA4Students edukacije i radionice.

Više fotografija možete vidjeti na Facebook stranici Sveučilišta u Mostaru. 

Branka Dijaković
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista