Uskoro Laboratorij za automobilsku mehatroniku

fsr
Uskoro Laboratorij za automobilsku mehatroniku

Na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru predstavljen je projekt "Unapređenje sveučilišnog obrazovanja iz oblasti automobilske mehatronike. Projekt su predstavili predstavnici Hyundai Motor Europe Technical Center GmbH, Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru i Mašinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara.

Ciljevi projekta su kvalitetno obrazovanje i usavršavanje budućih inženjera, povezivanje stručnog praktičnog znanja s teorijskim znanjima, razmjena iskustava između fakulteta i brojnih međunarodnih stručnjaka i tvrtki iz automobilske industrije. U sklopu projekta na Fakultetu će se otvoriti novi laboratorij za ispitivanje motora s unutarnjim izgaranjem i mehatroniku motornih vozila.

Dekan Fakulteta strojarstva i računarstva dr. sc. Željko Stojkić kazao je kako je ovo idealna prilika za demonstrirati znanja koja se koriste na fakultetu. „Naši studenti će biti u mogućnosti praktično  koristiti tu tehnologiju, ali još je veća vrijednost znanja koja će dobiti kroz ovaj laboratorij“, objasnio je dekan Stojkić.

Projekt potpisuju Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, Hyundai Motor Europe Technical Center GmbH iz Njemačke, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (njemačka vladina razvojna organizacija) i Mašinski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić". Pokroviteljstvo projekta osigurava DeveloPPP.de program njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju.

Volker Hennes, jedan od menadžera njemačke vladine razvojne organizacije, poručio je kako će se GIZ  baviti time da unaprijede rad Sveučilišta i dostavljačku industriju. “To se može odnositi na mašinstvo, razvoj autoindustrije, turizam, ali i na poljoprivredu“, dodao je Hennes.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više 400 tisuća eura, a predviđeno trajanje tri godine.

Ena Radoš/Gabrijela Arapović

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C