VIDEO: Održana radionica ''Mala škola fotografije i videozapisa''

FILOZOFSKI FAKULTET
VIDEO: Održana radionica ''Mala škola fotografije i videozapisa''

Sve o fotografiji kao važnom dijelu tehničke kulture među mladima predstavljeno je studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na besplatnom dvodnevnom seminaru i radionici pod nazivom  „Mala škola fotografije i videozapisa“ u organizaciji PROF komunikacije. Radionicu je vodio talentirani mladi fotograf Mateo Jurčić, dobitnik Canon BiH foto natječaja ljetne priče 2017. i Alisa Vrabac, komunikologinja i koordinatorica projekta. Na seminaru je sudjelovalo preko 25 studenata novinarstva i odnosa s javnošću.

Polaznici tečaja naučili su kako se fotografija razvijala kroz povijest te kolika je njezina važnost u današnjem modernom vremenu. Predstavljene su im razne vrste fotoaparata i njihovi osnovni dijelovi, koje su mogli sami isprobati uz savjete predavača. Mateo Jurčić je govorio o svom razvoju u fotografiranju iznoseći primjere iz osobnog iskustva. Kazao je kako je fotografija za njega  na početku bila izlaz iz svakodnevice, a sada mu već predstavlja  način života.

Svim ljubiteljima fotografije poručio bih kako je to odličan hobi, u kojem mogu upoznati mnoštvo novih ljudi, naučiti cijeniti male trenutke, vidjeti nova mjesta, a stara mjesta na novi način. Ukoliko budu dovoljno sretni u tome što rade, moći će to zvati i svojim životnim pozivom.  Međutim, između hobija i životnog poziva stoje sati i sati mnogih godina rada na sebi“, izjavio je za treci.ba Jurčić.

Polaznici seminara imali su i zadatak da fotografiraju motiv za natječaj "Razglednice Mostara". Sudionici su svoje fotografije izložili na maloj izložbi s istom temom uz obrazloženje zašto su izabrali baš taj motiv. Prvih pet mjesta pripalo je kako slijedi: prvo mjesto Valerija Bago (Kišno jutro), drugo mjesto Antonija Kolakušić (Domaće je domaće), treće mjesto Marija Jelić (Mostarski sokaci), četvrto mjesto Matea Katić (Domorotkinja), peto mjesto Branka Dijaković (Tiho teče Neretva), a fotografija Srđana Kravića (Dah grada) je prepoznata kao tehnički najzahtjevnija fotografija za izvedbu. Nositelji prvog i drugog mjesta su iz nagradnog fonda PROF komunikacija dobili vaučer od po 50 KM i druge prigodne poklon pakete kakve su dobili i svi ostali sudionici uz potvrdu o sudjelovanju i uspješno završenom seminaru. .

Mnogo sam naučila u ova dva dana na radionici i to ću znanje sigurno u budućnosti primjenjivati. Sama mi je pobjeda još veći poticaj i priznanje za talent koji ću s vremenom još više razvijati“, rekla je autorica pobjedniče fotografije Valerija Bago.

Cilj samog projekta bilo je promoviranje fotografije i videa kao dijela tehničke kulture među mladima i davanje prilike mladim studentima da prepoznaju vlastite talente i da spoznaju kako da konstruktivno i na kulturan način provode svoje slobodno vrijeme. Seminar i radionica je također imala za cilj osigurati određene vještine fotografiranja, posebno onim studentima kojima fotografija nije primarna djelatnost, a čiji će profesionalni pozivi i poslovi u budućnosti zahtijevati od njih određenu razinu znanja i vještina kvalitetnog fotografiranja.

„Upravo je to bio razlog zašto smo uspostavili kontakt s pročelnicima studija odnosa s javnošću i novinarstva, profesorima Ninom Ćorićem i Ilijom Musom, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na toploj dobrodošlici te Marinu Čuljku i Maji Ereš na učinkovitom koordiniranju aktivnosti. Zahvaljujemo se i prijateljima projekta Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, HP Mostar, Coca Coli i sarajevskoj tvrtki Sprind. Svi su na svoj način, toplo i velikodušno doprinijeli da ovaj projekt bude uspješno završen, a na dobrobit i zadovoljstvo svih sudionika. Vlastoručno pisane afirmativne evaluacije najbolje svjedoče o tome koliko smo svi zajedno uživali u provedbi ovog projekta“, rekla je Alisa Vrabac, koordinatorica projekta ispred PROF komunikacije.

Gabrijela Arapović

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C