Volja pokreće svakog čovjeka, ali ključ uspjeha je kada radite ili učite nešto što volite

Kristina Gadže:
Volja pokreće svakog čovjeka, ali ključ uspjeha je kada radite ili učite nešto što volite

Kristina Gadže studentica je prve godine diplomskog Studija novinarstva i informatologije na Filozofskom fakultetu i dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Mostaru za prosjek ocjena 4,73 u akademskoj 2017./2018.

Priznanje u vidu Rektorove nagrade za samostalan uspjeh u školovanju zasigurno je veliki poticaj svakom studentu. Za proteklu akademsku godinu na Sveučilištu u Mostaru nagrađeno je 35 studenta, a Kristina Gadže tvrdi da je osjećaj izvanredan.

„Dobiti Rektorovu nagradu na osnovu samo vašeg rada i truda je iznimna čast i zasigurno se osjeća ponos kada dobijete nagradu u ruke. Mislim da od nas nitko nije očekivao da će baš nas izabrati i zato nam je bio još posebniji doživljaj“, kazala je Kristina.

Kristina kaže kako na prvo mjesto za ovaj uspjeh stavlja volju, ali ujedno naglašava koliko je bitno pronaći se u onom što radite.

„Volja pokreće svakog čovjeka, ali ključ uspjeha je kada radite ili učite nešto što volite. Onda vam se to recipročno vrati.“

Nakon završene opće gimnazije u Ljubuškom, Kristina se, kako kaže, lako odlučila u kojem će smjeru nastaviti svoje školovanje.

„Novinarstvo je zasigurno moja ljubav na prvi pogled. Od prve godine srednjoškolskog obrazovanja zavoljela sam tu profesiju i vidjela sam se u njoj. Pisanje je moja strast, ali i upoznavanje novih ljudi kojima želim dati prostor da kažu svoje mišljenje. Nažalost, ovaj posao se ne cijeni i ne doživljava kao mukotrpan, pogotovo u našem, još uvijek patrijarhalnom društvu“, objašnjava Kristina.

Svoje je studiranje započela uz pisanje na studentskom portalu Treći.ba te praksom na portalu Pogled.ba i to savjetuje svakom studentu novinarstva. Nakon brojnih seminara i usavršavanja, sada aktivno djeluje u više sfera u svijetu novinarstva, a članica je i udruženja BH Novinari.

„Trenutno pišem za magazin Balkan Diskurs, koji se bavi tematskim pričama, a radi u sklopu Centra za postkonfliktna istraživanja, a u planu je i suradnja s novonastalim ASBO magazinom“.

Budući da je novinarstvo profesija u kojoj teorija bez prakse ne vrijedi puno, i uvjeti studiranja igraju veliku ulogu u afirmaciji studenta.

„Smatram da su uvjeti dobri, no uvijek ima mjesta za usavršavanje. Mediji se sve više digitaliziraju i mislim da trebamo ići tim putem. Budući da sam na diplomskom studiju upisala i Informatologiju uz novinarstvo, uvidjela sam koliko su te djelatnosti povezane. Tako da bih voljela da učimo neke stvari koje su u korak s tehnologijom“.

Kao glavni recept za rješenje svih obveza izdvaja dobru organizaciju. Ne skriva kako nekada nema vremena ni za učenje, ali nastoji iskombinirati svoj raspored na najbolji mogući način. „Bitan je trud i ako se nekad doživi neuspjeh, on je tu s razlogom“, govori Kristina.

O hobiju Kristina kroz smijeh govori kako je hobi svakog novinara čitanje članaka.

„Ali, naravno treba se nekad odmaknuti od toga. Trenutno pohađam tečaj Digitalnog marketinga, a ubrzo krećem i s Grafičkim dizajnom. Tu ima vremena i za uživanje u glazbi, životinjama, jogi itd. Isto tako pohađam Školu kritičkog mišljenja subotom jer smatram da svaki novinar treba gledati na stvari iz svakog ugla. Naravno, vrijeme s prijateljima i obitelji mi je najdragocjenije i nastojim da ga imam što više.“

Kada je riječ o budućnosti ova dobitnica Rektorove nagrade tvrdi da je sve nepredvidivo.

„Mislim da svačija budućnost nema neki plan i sve se odvija svojim tijekom. Nisam planirala ni Rektorovu nagradu pa se ipak dogodila. Zasad ću nastaviti ovakvim tempom jer ne znam drugačije. Osoba sam koja cijeni svaki trenutak, jer mislim da je studiranje iznjedrilo ono najbolje iz mene.“

Ivana Soldo

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista