Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Knjiga o tome što se glazbenicima događa u suton

ČITAJTE S TREĆIM
Knjiga o tome što se glazbenicima događa u suton

„Nokturna - Pet priča o glazbi i sutonu"  je sedma knjiga nobelovca Kazua Ishigura.

Iako su priče međusobno povezane i autor u njima progovara o temama kao što su ljubav, glazba i prolaznost, svaka pripovijest je smještena u neko drugo mjesto poput Venecije, Londona, Hollywooda.

Radnja prati različite glazbenike i njihove životne sudbine, posebice ono što se događa u sutonu. Likovi su, kako govori kritika, tipični za Ishigura - mali, slabi, posrnuli ostaci nekadašnjih velikana. Pa tako pratimo bivše pjevačke zvijezde, ulične svirače, vrsne glazbenike koji su u pripovijestima u funkciji autsajdera.

Adam Kirsch, američki književni kritičar, o knjizi je rekao: „U svakoj priči radi se o glazbi i sutonu, no Kazuo Ishiguro – pisac na vrhuncu slave – uvodi i u dublje teme: cijenu uspjeha, nepostojanost postignuća, nadmetanje između taštine i ljubavi u svakome srcu.“

Miloš Durđević, prevoditelj Nokturna na hrvatski jezik kaže kako stilski vrlo suzdržana, škrta proza ovog autora već nakon prvih stranica čitatelja uvlači u naoko poznat i možda baš zbog toga potpuno drugačiji svijet.

„U njemu nam njegov pripovjedač u prvom licu opisuje poznatu, 'običnu' sreću koja je uvijek neuhvatljiva i nedostižna. Izravne i dubinske emocije u njegovoj prozi istodobno su podloga za izravno i lagodno uživljavanje u njegove svjetove, kao i nepremostiva barijera, ponor za koji znamo da praktički na svakom koraku može progutati i zbrisati sve težnje i nadanja.“, rekao je Đurđević za tportal.hr.

Kazuo Ishiguro je rođen u Nagasakiju, a živi u Engleskoj od 1960. Jedan je od najcjenjenijih pisaca današnjice te dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2017.godine. Do sada je napisao osam proznih knjiga koje su prevedene na čak 40 svjetskih jezika. Već je njegov drugi roman "An Artist of the Floating World" 1986. odnio nagradu Whitbread za knjigu godine. Ishigurov najpoznatiji naslov, roman "Na kraju dana", osvojio je Bookerovu nagradu godine 1989. Istoimeni popularni film snimio je redatelj James Ivory 1993. godine. Roman "Nikada me ne ostavljaj" (2005.) književni kritičari časopisa Time uvrstili su među stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena.

Bernarda Ivičević

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.