Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Na današnji dan rođen je Salvador Dali, španjolski slikar i umjetnik

SALVADOR DALI
Na današnji dan rođen je Salvador Dali, španjolski slikar i umjetnik

Na današnji dan 11. svibnja 1904. godine rođen je Salvador Dali, španjolski slikar nadrealizma, pisac, dizajner interijera i autor filmova.

Rođen kao Euhenio Salvador Felipe Hasinto Dali, u mjestu Fiugeres, u Kataloniji, smatrao je da samo značenje njegovog imena Salvador ukazuje da je sudbinski predodređen da spasi slikarstvo od mediokritetskih katastrofa moderne umjetnosti. 

Njegov otac bio je javni bilježnik i ateist, a njegova majka Ana Maria katolkinja. Prema tvrdnjama iz njegove autobiografije "Tajni život Salvadora Dalija" (1942.) djetinjstvo mu je obilježeno halucinacijama i jakim emocionalnim iskustvima.

Tvrdio je da slika kozmogoniju Dalija, i da je kao šestogodišnjak želio biti kuharica, inzistirajući na ženskom rodu imenice, da bi malo kasnije, sa sedam godina želio biti Napoleon, ali naposljetku je svakim danom želio biti više Dali. Komentirajući polazak u školu, Dali je kasnije rekao: "Od tada, moje su ambicije neprestano rasle, a s njima i megalomanija. Danas jedino želim biti Salvador Dali i ništa više."

1919. održana je prva javna izložba u gradskom kazalištu u Fiugeresu, a 1931. naslikao je svoju najpoznatiju sliku "Postojanost pamćenja". Godine 1929. se seli u Pariz i pravi film "Andaluzijski pas", koji je šokirao javnost prizorima kao onaj gdje britva reže oko. 

Salvador Dali, ekscentrik i jedan od najistaknutijih ličnosti u umjetnosti, potresao je temelje moderne umjetnosti. Slikao je detalje najčešće u deformiranim odnosima, realističnim načinom, prenoseći svoje vizije i halucinacije. Njegove najpoznatije slike su Postojanost pamćenja (Mekani satovi), Lice rata, Raspeće, San, Žirafa u plamenu, Posljednja večera. Prošavši kroz faze kubizma, futurizma i apstraktnog realizma, posvetio se u potpunosti nadrealizmu.

Poznat kao kontradiktoran i bizaran karakter, svojim opusom i pojavom, poznati slikar je izazivao za života, a i danas skoro trideset godina nakon njegove smrti razne reakcije kritičara, ne samo njegovih umjetničkih djela, već i same njegove ličnosti. Svojim jezikom i kontradiktornim izjavama Salvador Dali, poznata ikona umjetnosti, i dan danas je neshvatljiva većini umova.  

Drugi dio njegove autobiografije "Dnevnik jednog genija" objavljen je 1965. godine.

Dali je tijekom života naslikao više od 1500 slika, a bavio se i fotografijom, dizajnom i modom, te snimanjem filmova, surađujući čak i s Walt Disneyem. Usmjeravao je svoju strast prema luksuzu, ekscesivnom ponašanju i orijentalnoj odjeći. S potrebom da radi bizarne i čudne stvari, često je privlačio pozornost na sebe, zbog čega su ljubitelji njegove umjetnosti i kritičari nerijetko iskazivali nezadovoljstvo. 

Pokazivao je divljenje prema Sigmundu Freudu i Albertu Einsteinu. Pravdao je svoje izražavanje izjavama da svaki dan želi da postane više Dali. "Svaki slikar slika kozmogoniju samog sebe," govorio je Dali za svoj rad.

Dok su jedni to pripisivali neshvatljivom egocentrizmu i poremećajima ličnosti, drugi su u njegovim kontradiktornim izjavama vidjeli izraz snažne ličnosti. 

 „Jedina razlika između mene i luđaka je ta što ja nisam lud."

U jednom intervjuu u emisiji "60 Minutes", Dali je tijekom cijelog intervjua o sebi govorio u trećem licu, samo da bi preplašenom voditelju na koncu rekao:

 „Dali je besmrtan i neće umrijeti.”

Umro je 23. siječnja 1989. godine od prekida rada srca u Tore Galaeti, slušajući svoje omiljeno djelo, Vagnerovu operu "Tristan i Izolda". Sahranjen je u muzeju u rodnom mjestu, a svu imovinu u oporuci je ostavio Španjolskoj.

U tijeku je snimanje filma "Dali and I: The surreal story" u kojem bi glavnu ulogu trebao utjeloviti glumac Al Pacino.

Zita Jerković

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.