Održan koncert konceptualne vizualne umjetnosti

kosača
Održan koncert konceptualne vizualne umjetnosti

Nevladina organizacija Youth Power organizirala je nastup vizualne konceptualne umjetnosti “When I Crossed The Garden” u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Cilj nastupa je bio potaknuti  pitanje i percepciju kod gledatelja kako se oni ponašaju i nose sa stranim „elementima“ koji dođu nepozvani u njihov osobni „vrt“.

Nastup se održao u sklopu treninga “Metode korištenja konceptualne umjetnosti u radu s mladima” koji je bio organiziran u Blagaju. Na treningu su bili prisutni koreografi iz Grčke, Njemačke i Brazila. U suradnji sa umjetnicima,Youth Power je imao želju i cilj organizirati jedinstveni koncert konceptualne vizualne umjetnosti.

Glavni koreograf  iz Brazila Daniel Medeiros je istaknuo kako su cijeli nastup povezali sa situacijom u Bosni i Hercegovini i sa poviješću grada Mostara.

„Mislim da se tema svidjela svima jer smatram da i danas ima mnogo granica koje bi se mogle prijeći, a ljudi se jednostavno boje. Cijeli nastup je inspiriran djelom Emina koju je napisao Aleksa Šantić. Pročitao sam djelo, govorio je nešto o njenom vrtu i napravio sam tu malu povezanost  kako bi  mogli preći tu granicu u osobnom životu“, rekao je Daniel Medeiros.

Plesno teatarski performas, “When I crossed the garden” je utemeljen na konceptu “ljubavne veze” te predstavlja moćni alat koji dopušta ljudima da prelaze pisane granice odnosa zabranjenih ljubavi. Granice koje su usmeno i kroz narative propisane od strane kulture, regije i religije. Svi umjetnici dolaze iz različitih zemalja, a umjetnički komad govori o njihovom načinu adoptiranja i integracije nedopuštene ljubavi iz njihovog ugla gledanja.

Vedran Raič

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista