Održana izložba murala sa Street Arts Festival Mostar

Galerija Virus
Održana izložba murala sa Street Arts Festival Mostar

U galeriji Virus održana je izložba novih murala sa Street art festa. Posjetitelji su imali priliku na jednom mjestu pogledati fotografije novih urbanih markera koji se nalaze na mostarskim ulicama, a čiji autori su iz Bosne i Hercegovne, Hrvatske, Srbije, Italije, Španjolske, Brazila, Njemačke, Argentine i SAD.

''Ove murale možemo nazvati novim urbanim markerima. Umjetnička energija s festivala sve više se širi, dolazi do lijepih pozitivnih socijalnih akcija. Građani su prihvatili ideju, predlažu nam zidove, upoznajemo nova susjedstva, nove ljude. Lijepa toplina osjeti se na ovom festivalu'', kazala je Marina Đapić, voditeljica Street Arts Festivala.

Festival postoji od 2012. Sve započinje aktivizmom mladih iz Mostara koji žele unijeti više pozitivnosti u podijeljeni grad. Street Arts Festival revitalizira napuštene prostore i ruševine umjetnosti i daje univerzalni vizualni identitet gradu.

„Ulična umjetnost u Mostaru ima značajnu ulogu. To je prostor slobode koji na suptilan način privlači energiju mladih ljudi, oživljava i artikulira određene prostore te potiče na dijalog“, kaže arhitektica Senada Demirović Habibija.

Festival Mostar izgradio je vrlo jaku urbanu umjetničku platformu koja unosi novu dinamiku u javni prostor. Utjecaj ulične umjetnosti vidljiv je gotovo na svakom uglu na obnovljenim građevinama, na uništene blokove,na ulici koja je obilježila podjelu grada tijekom rata devedesetih. Umjetnost prelazi etničke crte i utječe na ljudske emocije, a privlači i turiste.

U posljednjih 7 godina festival je organizirao mnoštvo profesionalnih uličnih umjetnika iz cijelog svijeta: Bifido, Nemo's, Coletivo FX, Coletivo Licuado, AlfAlfa, Jorge Pomar, Pincho, Johannes Mundiger, Aleksandro Reis, Chiara & Sophia Frei, Chez 186, Demon, TKV, BTOY, Astronaut, Ale Senso, Bibitto, Erik Burke, Rikardo Druškić, Saša Peševski, Sunita Fišić, Miro Modul Petković, Mane Mei i još mnogo toga ...

Daniel Prgomet

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista