Osječanima predstavljena djela slikarice Ivane Ćavar

Izložba "Uzleti"
Osječanima predstavljena djela slikarice Ivane Ćavar

U Galeriji Vernissage, u pothodniku ispod Trga Ante Starčevića u Osijeku, prije desetak dana postavljena je izložba slika Ivane Ćavar pod nazivom ‘‘Uzleti‘‘. Riječ je o akademskoj slikarici iz Širokog Brijega čiji radovi iz godine u godinu plijene sve veću pozornost ljubitelja slikarstva, a izložba ‘‘Uzleti‘‘ njezino je prvo predstavljanje osječkim ljubiteljima umjetnosti koji imaju priliku pogledati šesnaest slika u tehnici ulja na platnu.

"Ivana Ćavar vrlo je zanimljiva slikarica originalnog stila čija je izložba ‘‘Uzleti‘‘, sasvim sigurno, pravo osvježenje na likovnoj sceni u Galeriji Vernissage. Iako je njezin opus pretežito sakralnog karaktera, u radovima koji su izloženi u Osijeku, prednost je dala kolorističkom dijelu svog slikarstva. Izloženo je šesnaest, većinom velikih formata okomitih kompozicija, kojima preko motiva osunčanog grada, krajolika, jutarnje šetnje, i kolovoza, prevladavaju beskrajna svjetlost i pulsirajuće boje", rekao je voditelj galerije Duško Vernački, koji je radove Ivane Ćavar usporedio s opusom velikog nizozemskog slikara Pieta Mondriana.

"Promatrajući izložbu, na pamet mi pada kako bi jedno od ishodišta njezina rada mogao biti u Mondrianovu neoplasticizmu, čiji su motivi i koncepcija slični Ivaninom, s tim da su Ivanine slike daleko svjetlije, ali i lišene linija s pomoću kojih je Mondrian omeđivao svoje ‘‘kvadrate‘‘, pa se tako može reći da je njezin izraz pri slikanju pejzaža puno slobodniji i prirodniji. Geometrija u njezinoj slici nestaje, iako se u duhovnom sloju ona i dalje osjeća", dodaje Vernački.

Inače, Ivana Ćavar rođena je 22. prosinca 1973. u Širokomu Brijegu. Slikarstvo je 1999. diplomirala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana, da bi 2005. završila poslijediplomski studij slikarstva Ars sacra na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Dobitnica je više nagrada i priznanja i autorica je nekoliko javnih radova sakralne tematike u BiH i Hrvatskoj. Živi i stvara u Širokomu Brijegu, gdje je i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti. Članica je ULUBiH-a od 2005. Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, akademske godine 2016./2017. obranila je doktorsku disertaciju iz područja likovnih umjetnosti (slikarstvo) s temom ‘‘Intimizam u slikama Kristova uskrsnuća‘‘ pod mentorstvom prof. Jordana.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista