Simone de Beauvoir: „Ženom se ne rađa, ženom se postaje“

Na današnji dan
Simone de Beauvoir: „Ženom se ne rađa, ženom se postaje“

Na današnji dan je rođena književnica, feministkinja i filozofkinja Simone de Beauvoir, koja je najpoznatija po knjizi Drugi spol. Boreći se za emancipaciju žena, vodeći se slobodnim duhom, postala je važna ličnost francuskoga egzistencijalizma ljevičarske orijentacije.

Rođena je u Parizu 1908. godine u buržoazijskoj obitelji gdje su djeca odgajana tradicionalno i strogo. Prvotno je upisana u katoličku školu za djevojčice, u kojoj su je učili kućanskim poslovima, poniznosti i poslušnosti. Ubrzo je započela školovanje u privatnim institucijama pa je tada primijetila koliko je njena sredina malograđanska. Upisala je studij filozofije u Parizu i postala deveta žena u francuskoj povijesti s položenim državnim ispitom iz područja filozofije.

Tada je upoznala Jean Paula Sartrea, koji joj je postao životni suputnik. Zajedno s njim vjerovala je u egzistencijalističku filozofiju, no ipak joj je bliži bio feminizam. Njeno najpoznatije djelo Drugi spol, izdano 1949. godine, govori o razvoju žene, njenom odgoju, ugroženosti i ulozi. Objašnjava kako žena ne može biti aktivno biće, ona je svojim postojanjem podređena muškarcu pa je zbog toga uvijek druga. No, istovremeno, vjeruje kako žena sama odabire svoju sudbinu i život i kako ima pravo izbora. Njena izjava Ženom se ne rađa, ženom se postaje stvorila je brojne rasprave, koje su motivirale svakodnevne kućanice da se bore za svoja prava. Drugi spol se ne bavi samo ulogom žene, već i njenom seksualnom orijentacijom. Žene su odgajane kroz formiranje spolne uloge pa kao takve moraju biti nježne, krhke i naivne. Muškarce se odgaja da budu snažni, borbeni, pa čak i nasilni.

Rad i emancipacija Simone de Beauvoir dokazuje kako svaka žena može odabrati svoj život u kojemu će uistinu biti sretna i zadovoljna.

Anđela Jurišić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C