Sjećanje šume – knjiga o neobičnom odrastanju

ČITAJTE S TREĆIM
Sjećanje šume – knjiga o neobičnom odrastanju

„Hrvatski Knausgaard“s ovim je romanom osvojio nagradu Kočićevo pero te prvu Nagradu Fric, koju dodjeljuje tjednik Express za najbolju neprevedenu prozu.

Sjećanje šume, objavljen 2016., roman je o djetinjstvu, kako je rekao Karakaš u razgovoru za Hinu: „…u kojemu se natječu strah i volja, dodiruju trauma, humor i poezija, roman kakvog svaki pisac ima pravo napisati samo jednom u životu“.

Damir Karakaš je hrvatski pisac, rodom iz Like, rođen 1967. Studirao je Agronomiju, Pravo i Novinarstvo u Zagrebu te Francuski jezik u Parizu. Počeo je još kao tinejdžer objavljivanjem karikatura i crteža te je nekoliko godina radio kao novinar crne kronike Večernjeg lista. Književnu karijeru počinje knjigom putopisa Bosanci su dobri ljudi1999., zatim je objavio roman Kombetari 2000., zbirku priča Kino Lika 2001., roman Kako sam ušao u Europu 2004. itd.  Nekoliko njegovih romana je poslužilo kao osnova za kazališne predstave, uključujući i posljedni Sjećanje šume.

Radnja Sjećanja šume odvija se u Lici, već prepoznatljivom karakaševskom motivu. Junak romana je mladić sa srčanom manom koji prolazi živopisne, duhovite, ali i opore epizode. Karakaš je povezao iskustvo odrastanja u Lici, poznavanje elemenata crne kronike i umijeće pisanja kratkih priča.

„Karakaš preobraženo vlastito životno iskustvo odrastanja u Lici predočava zanimljivom sintezom crne kronike i kratkopričaške strategije. U trideset i tri kratka poglavlja stvorio je jedinstvenu cjelinu u kojoj otkriva čitateljima slojevit svijet Like sastavljen od svakodnevnih radnji, snova i fantazmagorija“,istaknula je Mira Muhoberac u prikazu knjige za Vijenac.

Naslov romana smislio mu je pjesnik Branko Maleš. Šumu koristi kao simbol mračnog, tajnovitog događaja, ali i sjećanja, odnosno strahova pisca, protagonista, čitatelja.

Sjećanje šume je kako stoji i na koricama „Knjiga o jednom neobičnom odrastanju pod sjenom misterija koji se krije u samome tijelu“. „Pisana je kao i sve moje knjige, s mišlju da u pravoj prozi nema milosti ni za koga. Dakle, ići do kraja, pa i sa začepljenim nosnicama ako treba", rekao je Karakaš za Jutarnji list.

Priznaje da sva njegova djela imaju motiv nesreće jer smatra da je ona neophodna za književnost i umjetnost. Trenutno radi na knjizi drama Avijatičari.

„Ja sam uvijek vjerovao u sebe. Ja sam znao da ću to sve stići. Mnogo sam radio. Za mene je frajer onaj koji uvijek ima knjigu u džepu, čita Hankea… Ljudi koji ne čitaju, fali im jedna dimenzija. Neka se pročita jedna knjiga godišnje. Biti pisac, glumac, umjetnik nije zanimanje, to je sudbina.“, objasnio je Karakaš poruku za mlađeg sebe u razgovoru za journal.hr.

 

Bernarda Ivičević

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C