Svečano podignuta zavjesa najveće filmske smotre u regiji

Sarajevo Film Festival
Svečano podignuta zavjesa najveće filmske smotre u regiji

Najveća filmska smotra u regiji, 24. Sarajevo Film Festival svečanom ceremonijom otvoren je sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo, piše Radio Sarajevo.

Sjajna atmosfera vladala je u popodnevnim satima na Festivalskom trgu gdje je upriličeno piće dobrodošlice. Mnogobrojnim uzvanicima kratko se obratio direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra koji je izrazio zahvalnost svim prisutim.
Poželio je da uživaju u filmskim projekcijama, da mnogo razgovaraju na tu temu, te da kako je kazao, uživaju u atmosferi koju su stvorili skupa s organizatorima ovog velikog događaja.

Nakon druženja na Festivalskom trgu u fokusu se našao crveni tepih kojim su uoči svečane ceremonije otvaranja prodefilirale mnoge javne osobe iz cijelog svijeta.

Svakako među njima je i oskarovac Pawel Pawlikowski, čiji će film Hladni rat otvoriti program ovogodišnjeg festivala, zatim Nijaz Hastor dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, kao i Pete Radovic višestruko nagrađivani producent u čijoj biografiji je upisano čak 29 Emmy nagrada.

Također, crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo prošetala je i najveća bh. glazbena zvijezda Dino Merlin, lider grupe Plavi orkestar Saša Lošić Loša,  kao i gošća iz Hrvatske, atraktivna Serverina Kojić i njen suprug Igor Kojić, zatim bh. oskarovac Danis Tanović, Ademir Kenović, Ivan Bosiljčić, Goran Bogdan, Žarko Žak Ivković, Ivana Roščić, Naida Kundurović i mnogi drugi.

Prve večeri festivala na crvenom tepihu našli su se i članovi žirija Takmičarskog programa igrani film.

Sjajana atmosfera osjetila se i u samom kazalištu gdje je čast da vodi otvaranje ovogodišnjeg festivala pripala jednom od najznačajnih glumaca mlađe generacije Albanu Ukaju.

"Prije 17 godina prvi put sam posjetio Sarajevo upravo zbog festivala i gledajuci film Danisa Tanoviča 'Ničija zemlja' odlučio sam da ovaj grad postane moj. Često se za naš SFF može čuti da nije realna slika grada. Međutim, otvorenost solidarnost i razigranost jesu karakteristike ovog grada. Danas stojim ovdje kao stanovnik tog grada", kazao je Ukaj.

Prisutne je, zatim, pozdravio Mirsad Purivatra koji je uručio nagradu Počasno Srce Sarajeva vlasniku i osnivaču ASA Prevent grupacije te osnivaču Fondacije Hastor, Nijazu Hastoru.

"Hvala što ste svih ovih godina bili sa nama i što zajedno s nama dijelite ovu atmosferu. Ovo nije samo izraz naše zahvalnosti za podršku festivalu, nego i našeg dubokog poštovanja za sve što ste učinili za ovaj grad, kulturu, školovanje mladih i sport", kazao je Purivatra, a zatim se obratio i Hastor kazavši: 

"Ovo je Amina buduća glumica, ovo je Eldin budući proslavljeni redatelj, a ovo su predstavnici Fondacije i njima pripada ova nagrada. Veliko je zadovoljstvo primiti priznanje od nekoga tko je bolji od tebe. Jer ono što si ti, Miro moj, odradio za skoro četvrt vijeka to je za jedno veliko priznanje. Kao građanin Sarajeva zahvaljujem se na tom poduhvatu i svemu što si uradio za grad Sarajevo, SFF je Sarajevo je toliko primaknuo svijetu da si to mogao samo ti sa svojim timom".

Nagrada Počasno Srce Sarajeva otišla je i u ruke turskom reditelju Nuriju Bilge Ceylanu.

"Uvijek sam ugodno iznenađen nagradam tako je i ovaj put. Hvala vam. Kao što je Miro rekao, radili smo zajedno na koprodukciji dva filma i on nije samo izuzetan kolega nego i fantastičan čovjek, hvala vam, drago mi je što sam ovdje, uživajte u festivalu", kazao je Nuri Bilge Ceylan.

Program ovogodišnjeg festivala predstavila je Elma Tataragić, a nakon svečanog otvorenja publika u Narodnom pozorištu imala je priliku pogledati film Hladni rat Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu. Film će biti prikazan i u Ljetnom kinu Raiffeisen, s početkom u 21.00 sati.

Dvadesetčetvrto izdanje SFF-a donosi rekordan broj naslova te će publika od 10. do 17. kolovoza imati priliku da pogleda i 266 filmova iz 56 zemalja u 18 različitih programa, s rekordnim brojem svjetskih, međunarodnih i regionalnih premijera.

Turisti preplavili Sarajevo

Ovaj veliki događaj, već tradicionalno ne samo zbog fimskih nego i drugih sadržaja Sarajevo označava kao centar regije, a podaci Turističke zajednice Sarajevske županije, samo za prvih deset dana kolovoza govore da je u glavni grad BiH stiglo 50.000 turista.

Većina njih razlog svog dolaska pronašlo je upravo u održavanju Sarajevo Film Festivala, a to podupire i činjenica da je u mjesecu srpnju u Sarajevu boravilo 70.000 tisuća turista.
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista