Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Top pet knjiga koje vrijedi pročitati

čitajte s trećim
Top pet knjiga koje vrijedi pročitati

Knjige trebaju biti kao i prijatelji, malobrojne i dobro odabrane, riječi su Samuel Johnson, a mi ćemo vam u tome pomoći. Izdvojili smo pet knjiga koje morate imati u svojim policama.

S prvom knjigom, vraćamo se u djetinjstvo. Mali princ Antoine de Saint-Exupérya, novela je koja odrasta s vama i koja vas svaki put nečemu novome nauči. Riječ je o djelu tzv. fantastične književnosti koje gradi irealan svijet na podlozi realnog svijeta, a sve to umotano u priču o susretu avijatičara i zlatokosog dječaka u bespućima pustinje. Djeca će u noveli pronaći bajkovite elemente i osebujne likove, dok će odrasle privući kroz kritiku društva i upozoravanje na prave životne vrijednosti.

Još uvijek smo u osnovnoj, s knjigom koja je Ernestu Hamingwayu donijela Nobelovu nagradu, Starac i more. Priča o starcu koji više od 80 dana pokušava uloviti ribu i vratiti svoju ribolovačku sreću. Ovaj kratki roman popularnost je stekao jednostavnom radnjom o pukom preživaljvanju. Krije neophodnu lekciju o skromnosti, o našem “ˇželim” i “trebam”. Mislite da vam treba jastuk? I doručak i ručak i večera? I velika kuća? Dopustite da vas starac Santiago razuvjeri.

Naš treći prijedlog nije jedna knjiga, nego njih čak sedam, serijal romana o Harry Potteru, britanske književnice J.K.Rowling. Knjige opisuju avanture mladog čarobnjaka Harryja Pottera i njegovih najboljih prijatelja Rona Weasleyja i Hermione Granger, učenika Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. Okosnica radnje romana je Harryjev sukob sa zlim čarobnjakom Lordom Voldemortom, čiji je cilj osvojiti čarobnjački svijet, pokoriti bezjake (ne-magične ljude) te uništiti sve one koji mu stoje na putu. Prvi roman Harry Potter i Kamen mudraca izašao je 30. lipnja 1997., a posljednji, Harry Potter i Darovi smrti, drugi dio, 15. srpnja 2011. I ne, ne prihvaća se ako se samo pogledali filmove.

“Big Brother is watching you” nije nastalo u tv realityu, nego u 1984., znanstvenofanstastičnom romanu Georgea Orwella. Djelo o totalitarističkom režimu koji vlada u budućnosti (s obzirom na vrijeme kada je roman napisan), te o pojedincu koji pokušava živjeti unutar tog režima. Svakako daje jedan sasvim nov pogled na svijet u kojem živimo. Vladavina supersila, promatranje stanovništva preko tv-a, podjela društva na klase, poslušnost, gubitak slobodne volje, samo su neki od elemenata ovog distopijskog romana i klasika moderne književnosti.

Naš posljednji prijedlog je istovremeno i roman i leksikon filozofije, povijesti religije, detektivski roman i tečaj jezika. Ime ruže, Umberta Eca. Ovaj roman za svakog čitatelja nudi ponešto – zagonetke, kriminalistiku, traženje skrivenih značenja, logičko zaključivanje, teološke rasprave, pa čak i ljubavnu priču, a sve savršeno ukomponirano u jedan tekst, u jedan tjedan proveden u benediktinskom samostanu, u jedan Adsonov doživljaj koji je obilježio čitav njegov život. Čak i sam naslov ima skriveno značenje, a na čitatelju je da ga otkrije. Eco u jednom dijelu knjige i piše: "Knjige ne postoje zato da bismo im vjerovali, nego da bismo ih podvrgnuli ispitivanju", što je i ključna poruka čitavog romana – ne povjerovati svemu što pročitamo, već promisliti i samostalno donijeti zaključak.

Taj zadatak ostavljamo i vama uz prijedlog pet kultnih djela književne umjetnosti.

Bernarda Ivičević

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.