Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Treba li uništiti financijsko čudovište?

EKONOMIJA I KNJIŽEVNOST
Treba li uništiti financijsko čudovište?

Knjiga „Globalni minotaur“, u kojoj hrabri grčki ministar financija otkriva kako su gramzljiva Amerika i nesposobna Europa dopustile bankarskoj eliti da opljačka cijeli svijet i dovede južnu Europu u dužničko ropstvo i do bankrota, uzdrmala je Europu.

Kao što su u antičko doba Atenjani morali davati žrtve nezasitnom čudovištu Minotauru, danas zemlje svijeta moraju hraniti modernog nezasitnog minotaura, američku ekonomiju pritisnutu dugovima i deficitom. Minotaur je teško ranjen, ali još nije uginuo, pa i dalje guši cijeli svjetski ekonomski sustav.

Yanis Varoufakis u ovoj knjizi objašnjava zbog čega je 2008. godine izbila kriza, zašto je mediteranske zemlje najteže podnose te kako se iz nje jednostavno može izaći. On tvrdi da to financijsko čudovište treba uništiti.

U razgovoru za portal Novosti, Varoufakis je rekao kako je globalni minotaur metafora, instrument koji priču čini lakše probavljivom. „To je metafora za dvostruki deficit SAD-a, trgovinski i proračunski, koji je imao vrlo značajnu ulogu u stvaranju ekonomskog, društvenog i političkog svijeta u kojemu smo svi odrasli i koji se srušio 2008.“, dodao je Varoufakis.

U knjizi se detaljno obrađuje četiri američke strategije za preusmjeravanje svjetskih viškova na Wall Street – kao Atena Minotauru mladiće i djevojke. Dizanje cijena nafte (koje teže pogađa Europu i Japan nego SAD), dizanje američkih kamatnih stopa (koje privlače kapital), snižavanje američke cijene rada (koje taj rad automatski čini produktivnijim) i masovnu financijalizaciju kapitala (koja kratkoročno donosi veće prinose).

Prema Varoufakisu, tako je svijet funkcionirao do urušavanja 2008. i sada je u disbalansu. „Ako se uskoro ne stvori novi sustav reciklaže globalnih viškova, svjetska ekonomija ima sumornu budućnost.“, stoji u recenziji knjige portala Swot.ba.

Autor Yanis Varoufakis je nakon studija matematike i statistike doktorirao ekonomiju na Sveučilištu u Essexu. Predavao je ekonomiju na sveučilištima u Cambridgeu, Sydneyju, Ateni i Austinu. Autor je znanstvenih radova iz matematičke ekonomije, a do sada je napisao i osam knjiga. Bio je grčki državni ministar financija i kreator osnovnih teza po kojima je grčka vlada pregovarala s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom kako riješiti grčku financijsku krizu koja je ugrožavala euro i eurozonu.

„Yanis Varoufakis pripada rijetkoj vrsti ekonomista – vješt je u objašnjavanju svoje ideje, spreman sudjelovati u javnim raspravama, sposoban svoju stručnost smjestiti u širi kontekst.“ - Aditya Chakrabortty, glavni ekonomski komentator The Guardiana

„Jasno i snažno napisana, organizirana da logično vodi prema jednostavnim zaključcima, knjiga se lako čita i čitatelju puno donosi. Možda je ovo najbolje objašnjenje zašto svjetska ekonomija sve slabije funkcionira.“ - Joel Campbell, International Affairs

Bernarda Ivičević

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.