Zatvorene jubilarne '100. večeri Šantićeve poezije'

Veličanski dvor Mostar
Zatvorene jubilarne '100. večeri Šantićeve poezije'

Svečanom dodjelom stipendija i otvaranjem prve Prosvjetine škole Srpskog jezika i kulture zatvorene su jubilarne '100. večeri Šantićeve poezije' u Veličanskom dvoru u Mostaru.

Drugi mostarski paroh Duško Kojić je istaknuo kako je najveća prijetnja za školu, njeno mjesto i uloga u životima mladih ljudi, jer djeca danas imaju mnogo stimulativnije i bogatije okruženje izvan škole nego u njoj.  „Naš najvažniji zajednički zadatak je da naša djeca sutra budu prije svega dobri ljudi, da budu cvijet društva u kom god živjeli. Škola srpskog jezika, istorije i kulture pod sloganom 'Jezik Šantića, istorija Ćorovića, kultura Radulovića' projekt je koji realiziramo sa Srpskim pravoslavnim kulturnim društvom Prosvjeta te Gradskim odborom 'Mostar'“, izjavio je paroh Kojić.

Dodjeljeno je 75 stipendija 'Vladimir Ćorević' za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente. Mostarski paroh Radivoje Krulj naglasio je kako je cilj Mostarske 'Prosvjete' postati svjetski lider te da će ovaj program postati svjetski program stipendiranja za najbolje učenike, srbe koji žive po svim svjetskim meridijanima. Zamolio je da stipendije budu podstrek za uspjehe te izrazio želju da učenici koji ove godine nisu dobili stipendije, sljedeće godine budu stipendisti njihovih dobrotvora te Prosvjete.

„Ne znam je li bilo ljepšeg načina za zatvaranje Šantićevih večeri poezije nego dodjelom stipendija i početkom Prosvjetine škole. Mislim da smo srpskoj kulturi u Mostaru vratili mjesto koje joj pripada te smo ponosni što su Šantićeve večeri bile mjesto susreta i sa njih su poslane pozitivne poruke suradnje i ljubavi“, dodala je Sanja Bjelica Šagovnović, predsjedica organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije.

Jedan od najboljih Prosvjetinih projekata je kazališna predstava, sevdah drama 'Što te nema' Marijane Aracki, u režiji poznatog beogradskog glumca i režisera Erola Kadića, a u koprodukciji tri renomirane pozorišne kuće: Hrvatsko Narodno Kazalište Mostar, Narodno Pozorište Mostar te Narodnog Pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Renata Nosić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista