DF šalje uredbu na Ustavni sud, ministri najavili ostavke

Blokada BiH
DF šalje uredbu na Ustavni sud, ministri najavili ostavke

Potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda (DF) Milan Dunović kazao je na izvanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu kako su stvoreni uvjeti za podnošenje zahtjeva pred Ustavnim sudom zbog uredbe koju je usvojila Vlada FBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Dunovića, nadležnost potpredsjednika je preispitivanje donesenih odluka tijela Federalne vlade.

"Ovdje su se stekli uvjeti da podnesemo zahtjev Ustavnom sudu jer smatramo kako uredba nije u skladu sa Ustavom. Uredba je uputstvo za korištenje zakona. Danas sam pokrenuo ocjenu ustavnosti pred sudom", istaknuo je Dunović.

Zamjenik federalnog premijera i ministar trgovine Aleksandar Remetić  podsjetio je kako većina u Federalnom parlamentu ne postoji kao rezultat nezakonitosti u radu Vlade FBiH.

Lider DF-a Željko Komšić je u četvrtak, 4. lipnja kazao kako više "nema parlamentarne većine" te kako ministri DF-a više neće nazočiti sjednicama Vlade FBiH. On je također pozvao premijera Vlade FBiH Fadila Novalića da "razriješi dužnosti ministre DF-a".

Razlog tomu je, prema riječima Komšića, Uredba o vršenju ovlaštenja u gospodarskim društvima s državnim kapitalom iz nadležnosti FBiH koju je Vlada FBiH usvojila prema prijedlogu Novalića. Iz DF-a su ranije najavili kako neće glasovati za uredbu jer ona "predstavlja kršenje zakona i Ustava BiH. Uredba je usvojena većinom glasova članova Vlade FBiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BIH (HDZ BiH).

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista