Islamska država poslala signal teroristima u BiH

Terorističke prijetnje
Islamska država poslala signal teroristima u BiH

Napadi islamista na Balkanu mogli bi uslijediti već oko Vidovdana, 28. lipnja, upozoravaju stručnjaci za sigurnost, uz procjenu da su tisuće ekstremista u BiH već aktivirane.

Nedavno se na nekim islamskim portalima pojavila videosnimka pod naslovom "Islamska država na Balkanu". To je bio signal za pet tisuća potencijalnih terorista, koliko ih sada ima u BiH, da se "probude", da truju izvore vode za piće, ruše zgrade, napadaju zaštićene objekte...

"Ta taktika terorista takozvane Islamske države već je viđena u napadima na policijske postaje u Zvorniku i Bugojnu, Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu ili kada je eksplodirao automobil bomba u Mostaru'', podsjeća član ekspertnog tima za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Europi Dževad Galijašević.

Ozbiljne terorističke prijetnje islamski ratnici ovih dana šalju i Srbiji. Nedavno su kroz ogradu srpskog veleposlanstva u glavnom gradu Sirije Damasku ubacili prijeteću poruku osoblju da napuste objekt ili će biti ubijeni.

Analitičari tvrde da su teroristi planirali u narednom petogodišnjem razdoblju u svom pohodu na Balkan "pokoriti" Srbiju. Vjeruj se da te prijetnje Srbiji potječu iz zloglasne "Balkanske brigade" koja okuplja ratnike uglavnom s ovih prostora, prenosi Srna.

Ta brigada već odavno ratuje pod zastavom takozvane Islamske države na području Iraka i Sirije i poznata je po neviđenim zvjerstvima. Zapovjednik ove brigade podrijetlom je sa Kosova, a njegov zamjenik iz centralne Srbije.

Prije nekoliko godina dužnosnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH javno su govorili da u BiH ima više od tri tisuće islamskih ekstremista koji su spremni za različite terorističke akcije. Međutim, osnivanjem takozvane Islamske države, broj islamskih ratnika i u BiH povećava se svakodnevno.

"Prema našim procjenama, sada imamo više od sto tisuća pripadnika vehabijskog pokreta. Od toga je bar pet tisuća već spremno na "sveti rat", ističe Dževad Galijašević.

ABC portal / Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista