Pravilnik o uzimanju uzoraka krvi, urina i opojnih sredstava

Odzvonilo manipulacijama
Pravilnik o uzimanju uzoraka krvi, urina i opojnih sredstava

Bosna i Hercegovina će konačno nakon devet godina čekanja (2006.godine je usvojen Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH op.aut.) dobiti Pravilnik o postupku utvrđivanja koncentracije alkohola i prisustva opojnih sredstava u organizmu sudionika u prometnim nezgodama, saznaje "Dnevni avaz" iz službenih izvora.

Kako bi se Pravilnik i službeno usvojio, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je nedavno formiralo Komisiju koja će se početkom narednog tjedna sastati u Sarajevu i raspravljati o prednacrtu spomenutog Pravilnika.

Ova problematika nije bila regulirana podzakonskim aktima od donošenja Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama. Prednacrtom Pravilnika predviđeno je da se sudionici u prometnim nezgodama kod kojih je potrebno utvrditi koncentraciju alkohola i prisustvo opojnih sredstava u organizmu bez odlaganja sprovode u najbližu zdravstvenu ustanovu na uzimanje spomenutih uzoraka.

Ovim načinom spriječit će se eventualne manipulacije poput „poturanja" tuđih uzoraka krvi i urina,odnosno prisustva opijata jer se uvodi dodatna dokumentacija koju istovremeno potpisuje policijski službenik, liječnik i sudionik u prometnoj nezgodi.

Nakon uzimanja uzoraka izdat će se Potvrda o liječničkom pregledu koju će ovjeriti nadležna zdravstvena ustanova u kojoj su uzimani uzorci za vještačenje“ kazao je glavni inspektor Davor Vidović, načelnik Sektora uniformirane policije Županijskog MUP-a u Orašju.

Pravilnikom o kojem će raspravljati u obliku prednacrta predviđeno je da uzimanju spomenutih uzoraka bude prisutan policijski službenik i to radi osiguranja vjerodostojnosti uzoraka,a policajac će biti prisutan čak kad se bude uzimao i uzorak urina.

Istim Pravilnikom se predviđa da troškove uzimanja uzoraka plaća počinitelj prekršaja ili kaznenog djela koji je sudjelovao u prometnoj nezgodi,a kod kojeg je nalaz pozitivan, a u slučaju da nalaz bude negativan troškove će plaćati nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova,odnosno policijska agencija koja je tražila uzimanje uzoraka, piše Avaz.

Ovim Pravilnikom se predviđa da će samo određene zdravstvene ustanove moći uzimati uzorke za vještačenje,a ne kao što je to bio slučaj do sada da su to radile skoro sve zdravstvene ustanove.

Odabrane zdravstvene ustanove za ovu djelatnost ubuduće će morati imati Rješenje o ispunjavanju uvjeta za spomenutu djelatnost izdano od nadležnog Ministarstva zdravstva.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista