Amerika za BiH i Balkan izdvaja milijardu dolara

Pomoć tranzicijskim zemljama
Amerika za BiH i Balkan izdvaja milijardu dolara

Sjedinjene Američke Države planiraju u idućih godinu dana izdvojiti gotovo milijardu dolara za pomoć tranzicijskim zemljama Europe, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Alina Romanowski, koordinatorica američke pomoći za Europu, Euroaziju i Središnju Aziju, preksinoć je pred američkim kongresnicima iznijela plan buduće pomoći našoj regiji, s posebnim fokusom na BiH i Makedoniju koje potresa politička, ekonomska i socijalna kriza pod krilaticom “Europa, cijela, slobodna i mirna”.

Pomoć USAID-a posebice se usredotočuje na borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala te na borbu protiv ISIL-a, odnosno sprječavanje odlaska ljudi iz BiH i regije zapadnog Balkana općenito na strana ratišta što se smatra velikim sigurnosnim problemom. Jedan od problema koje je istaknula Romanowski je i uništavanje zaliha konvencionalnog naoružanja iz proteklih ratova kao i jačanje kontrola izvoza naoružanja.

"Američka pomoć usredotočuje se na reforme koje zemlje Balkana moraju poduzeti kako bi se pridružile EU-u. Tu prije svega mislim na provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova te novu inicijativu EU-a za Bosnu i Hercegovinu čiji je cilj oživljavanje procesa pridruživanja i napredak u socioekonomskim reformama te reformama koje će dovesti do funkcionalnije vlade", istaknula je Romanowski i dodala kako je cilj razviti multietničku demokraciju u kojoj će svi građani vjerovati svojim vladama i gdje će se osigurati energetska sigurnost.

Kako je navela, SAD pri tome pomaže državi, civilnom društvu i privatnom sektoru na svim razinama – lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj – sve kako bi se ojačala vladavina prava i iskorijenila korupcija.

"Razlog je jednostavan. Kako je kazao potpredsjednik Biden na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji ranije ove godine, korupcija je rak, ona je kao kriptonit funkcioniranju demokracije. Ona isisava resurse, uništava povjerenje u vladu, našu vojnu spremnost i, što je najgore, vrijeđa dostojanstvo naroda", kazala je Romanowski.

Što se tiče konkretne namjene ovog programa, koordinatorica američke pomoći navela je projekte u sektoru pravosuđa, potporu jasnim reformama kojima se naglašava jačanje odgovornosti vlasti kao i projekte civilnog društva u borbi protiv korupcije. Kao primjer, Romanowski je navela potporu pravosuđu kojom se potiče transparentnost i odgovornost kroz, recimo, opremanje sudnica opremom za snimanje.

"U BiH podupiremo rad mreže civilnih organizacija koje guraju provedbu zakona o zaštiti prijavitelja korupcije (“zviždača”)", navela je Romanowski te dodala kako SAD kroz ovaj program potporu pruža i neovisnim medijima kao “lučonošama demokracije”.

"U BiH i Makedoniji posebice pomažemo nevladine organizacije čiji se rad usredotočuje na monitoring javne potrošnje i samog rada tamošnjih vlada", navela je Alina Romanowski, koordinatorica američke pomoći (USAID) za Europu, Euroaziju i Središnju Aziju, preksinoć je pred američkim kongresnicima.

ABC portal / Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista