Kaplan trošio bez kriterija, Kurtešu pozitivna ocjena

REVIZIJA
Kaplan trošio bez kriterija, Kurtešu pozitivna ocjena

Ministarstvo kulture i sporta FBiH, kojim je u prošloj godini rukovodio Salmir Kaplan (SDA), u revizorskom izvještaju dobilo je mišljenje s rezervom, i to zbog niza neregularnosti uočenih kod odobravanja i raspodjele sredstava poreznih obveznika.

Tako su federalni revizori uočili da je Kaplanovo ministarstvo 546.228 KM potrošilo za interventne svrhe, ali bez utvrđenih kriterija na osnovu kojih bi se bodovali aplikanti projekata.

Revizori nisu mogli potvrditi potrebu za trošenjem ovih sredstava budući da je, kako su naveli, Ministarstvu iz tekuće rezerve Vlade već bilo odobreno 748.910 KM interventnih sredstava pa se tako ukupan iznos popeo na, za revizore, neprihvatljivih 1,2 milijuna KM, piše Avaz.

Neizmirene obaveze od 3,4 milijuna do kraja prošle godine, kako su utvrdili revizori, nisu našle utemeljenje u zakonu, jednako kao ni dodjela bespovratnih sredstava u iznosima od po 5.000 KM, budući da je to učinjeno bez prethodno zaključenih ugovora. Konstatirali su da do okončanja revizije 50 korisnika bespovratnih sredstava nije dostavilo izvještaje o namjenskom utrošku sredstava.

Nadalje, Kaplan je prošle godine formirao 26 povjerenstava u koje su ušli zaposlenici Ministarstva, a utvrđeno je da je zaposlenicima u 12 povjerenstava isplaćena naknada za rad. To je, međutim, kako su naveli, neopravdano, jer isti ti zaposlenici za poslove na koje su raspoređeni dobivaju već plaću u Ministarstvu.

Ministarstvo unutarnjih poslova, kojim je prošle godine rukovodio Predrag Kurteš, dobilo je, pak, pozitivno mišljenje, jer "istinito i fer prikazuje stanje imovine i obveza".

Kako piše Avaz, i Federalni zavod za statistiku dobio je mišljenje s rezervom, budući da su, suprotno Zakonu u proračunima, iskazani rashodi od 34.950 KM, koji su plaćeni za provođenje ankete o potrošnji domaćinstava u BiH. 

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista