Rektorica Ljerka Ostojić na svečanom otkrivanju biste fra Petru Bakuli

Posušje
Rektorica Ljerka Ostojić na svečanom otkrivanju biste fra Petru Bakuli

U Batinu, pokraj Posušja svečano je otkrivena bista najvećem i najsvestranijem prosvjetitelju Hrvata u BiH, fra Petru Bakuli, u organizaciji Mjesne zajednice Batin.

Bistu su otkrili zajedno rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerka Ostojić i provincijal fra Miljenko Šteko, a blagoslovio ju je posuški župnik fra Mladen Vukšić.

Rektorica Ostojić pozvala je okupljene da sve poduzmu da se na zaboravi djelovanje fra Petra Bakule. „On je bio na usluzi svom narodu što god je trebalo, tada je Hercegovina bila siromašna, a fra Bakula je išao po svijetu i tražio da pomogne svom narodu da ostaje u ovim krajevima i najbitnije pomagao je da se školuje. Dragi Posušani, dragi Batinjani zahvaljujem što ste nas okupili ovdje danas i što podsjećate na fra Petrovu veličinu“, rekla je rektorica Ostojić.

Predsjednik Mjesne zajednice Batin Petar Penava je rekao kako se postavljanjem biste Mjesna zajednica Batin želi barem djelomično odužiti fra Petru. „Nikada ne smijemo zaboraviti kako je jedno malo posuško mjesto dalo najvećeg prosvjetitelja Hrvata u BiH. Ovo je najmanje što se moglo učiniti za fra Petra Bakulu“, naglasio je Penava.

O fra Petru Bakuli, kao jednom od najvećih pokretača i nositelja mnogih pothvata u provinciji i Apostolskom vikarijatu u Hercegovini, tijekom svečanog programa provincijal Hercegovačko-franjevačke provincije fra Miljenko Šteko nije krio oduševljenje idejom postavljanja biste. „Fra Petar Bakula je najsvestraniji hercegovački franjevac u 19. stoljeću i najplodniji hrvatski pisac u ono vrijeme u našoj Hercegovini. Po Europi je skupljao pomoć, proseći za ovaj narod. Ovdje je fra Petar rođen i drago mi je da je odavde sve krenulo, zato hvala vam za ovu ideju. Hvala u ime naše hercegovačke provincije“, rekao je fra Miljenko.

Generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić je svima prenio pozdrave biskupa Ratka Perića, u čije ime je došao, te izrazio veliku zahvalnost organizatorima na ovako značajnom događaju za cijeli naš narod.

Autor ove biste je Mario Mihalj, kipar, klesar, slikar i predavač u klesarskoj školi u Posušju.

Marija Begić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista