Grčki ministar financija Yanis Varoufakis dao ostavku

nakon referenduma
Grčki ministar financija Yanis Varoufakis dao ostavku
Reuters/Pixell Reuters/Pixell

Nakon jučer održanog grčkog referenduma na kojem je 61,3 posto birača reklo ''ne'' mjerama štednje, danas je grčki ministar financija Yanis Varoufakis podnio ostavku.

Varoufakis je na svojoj internetskoj stranici napisao da je informiran o tome kako neki članovi eurogrupe i ''partneri'' žele da bude odsutan s njihovih sastanaka. Dodao je da je premijer ocijenio kako bi mu ta ideja mogla pomoći u postizanju dogovora.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz smatra da je grčko ''ne'' na referendumu stvorilo poteškoće za eurozonu. Rekao je da  ''u njegovim očima nije istinito'' obećanje grčkog premijera Alexisa Tsiprasa da će ''ne'' na referendumu olakšati Grčkoj ispregovarati bolji ugovor.

„Smatram da mi je dužnost pomoći Alexisu Tsiprasu iskoristiti kapital koji nam je grčki narod odobrio na jučerašnjem referendumu. Prezir kreditora nosit ću s ponosom. Mi iz ljevice znamo kako se ponašati bez privilegija koje donosi ured. Ja ću potpuno podržati premijera Tsiprasa, novog ministra financija i našu vladu“,  naveo je Varoufakis na svojoj internetskoj stranici.

Podsjetimo, Grci su jučer na referendumu odbili uvjete međunarodnih kreditora za novi program pomoći. Prema konačnom rezultatu, 61,3 posto birača zaokružilo je ''ne'' a 38,7 posto ''da'', javlja BBC. Izlaznost je bila 62,5 posto.

Nakon objave rezultata tisuće Grka slavilo je na ulicama, a grčki premijer Alexis Tsipras kazao je da su Grci dokazali da se demokracija ne može ucjenjivati. U nedjeljnom televizijskom obraćanju Grcima je poručio da su napravili vrlo hrabar izbor. Također je najavio je da će Grci u ponedjeljak ponovno sjesti za pregovarački stol i dodao da je ocjena Međunarodnog monetarnog fonda potvrdila da je potrebno restrukturiranje grčkog duga.

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel rekao je pak za novine Tagesspiegel da ova pobjeda opcije NE čini teško zamislivima razgovore o trećem programu za spašavanje Grčke od bankrota. Optužio je Tsiprasa da je spalio posljednje mostove koji su mogli dovesti do kompromisa.

Nakon grčkog referenduma u sljedećim danima diljem Europe doći će do hitnih sastanaka.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker za ponedjeljak ujutro najavio je razgovor s ključnim dužnosnicima Europske unije i Europske središnje banke. U ponedjeljak bi se trebali sastati i francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, a summit šefova eurozone najavljen je za utorak.

Europska središnja banka danas bi na sastanku trebala odlučiti o tome hoće li povećati sredstva za izvanredno financiranje grčkih banaka koje navodno imaju novca za još samo nekoliko dana te im prijeti kolaps.

Večernji.hr

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista