Vlada FBiH: Nema poskupljenja električne energije!

Možda da-možda ne?
Vlada FBiH: Nema poskupljenja električne energije!

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić održao je u Sarajevu sastanak s predstavnicima sedam sindikata radnika rudnika uglja u FBiH i generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Elvedinom Grabovicom, na kojem je postignut Sporazum kojim su definirane brze mjere za daljnju konsolidaciju rudnika.

Jedna od točaka Sporazuma definira i izdvajanje sredstava od 0,01 KM po kilovat satu, počevši od 1. studenog 2015. godine, a imajući u vidu da u poslovanju elektroprivreda i rudnika postoje velike rezerve, Vlada FBiH smatra da u ovom trenutku nije potrebno povećavati cijenu električne energije.

Ističu da su uštede moguće kroz reviziju poslovanja elektroprivreda, koje u svom kolektivnom ugovoru trenutno uživaju privilegije i pogodnosti koje nisu u skladu sa standardima javnih poduzeća u BiH.
Također, navode da su uštede moguće u segmentima smanjenja visokog koeficijenta plaća, dnevnica koje iznose 10 posto prosječne plaće u FBiH, različitih stimulacija i dodataka na plaću, kao i zdravstvenih usluga, ne samo za uposlenike već i članove njihovih porodica.

Premijer Novalić je rekao da će sredstva planirana za funkcioniranje Fonda za razvoj i modernizaciju rudnika uglja biti osigurana uštedama, restrukturiranjem i optimizacijom rada te ukoliko budu nedostatna, bit će razmotrena i mogućnost povećanja cijene električne energije.

No, ukoliko se svaka od strana potpisnica ovog sporazuma bude držala dogovorenog te bude provodila mjere koje su u njemu definirane, uvjeren sam da do povećanja cijene električne energije neće doći. Jako sam ohrabren i stavovima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i njihovim viđenjem problema te ovo vidim kao otpočinjanje sistemskog rješavanja ovog pitanja.“, naglasio je federalni premijer, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista