I u kolovozu temperature veće od prosjeka

Prognoze
I u kolovozu temperature veće od prosjeka

Prognostičari Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske ističu kako je očigledno da će ovaj mjesec nadići sve dosadašnje srednje temperature od kada postoje mjerenja, odnosno bit će ekstremno vruće.

Na primjeru Banje Luke istaknuli su kako je vidljivo je da su prva 22 dana srpnja imala srednju temperaturu višu od prosječne. I broj tropskih noći u srpnju se izjednačio s maksimalno zabilježenim brojem iz dugogodišnjeg niza promatranja (pet tropskih noći).

Poseban pokazatelj je Mostar koji je nekoliko dana uzastopno bio najtopliji grad u Europi i gdje su, prema službenim mjerenjima, izmjerena i 42 Celzijeva stupnja. Ipak, nije još uvijek srušen temperaturni rekord koji iznosi 46,2 stupnja. Za Mostar, ali i općenito Hercegovinu, zabilježene su i tropske noći u kojima se temperatura ne spušta ispod 30 Celzijevih stupnjeva.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, do 28. srpnja u poslijepodnevnim satima, uz jači razvoj konvektivne oblačnosti, moguće su oborine u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. U razdoblju od 29. srpnja pa do 3. kolovoza, prema sinoptičkim kartama, očekuje se stabilno i suho vrijeme. Maksimalne temperature dosezat će do 40 Celzijevih stupnjeva u Hercegovini, a na sjeveru Bosne za jedan do dva stupnja manje.

Na području središnje Bosne maksimalne temperature kretat će se do 36 Celzijevih stupnjeva. Što se tiče Hidrometeorološkog zavoda RS-a, dugoročna prognoza za kolovoz pokazuje da će anomalija maksimalne i minimalne temperature biti pozitivna, što znači da će prosječna temperatura biti od dva do četiri stupnja viša od prosječne. Oborine će biti ispod prosjeka, tako da će to i dalje negativno utjecati na bilance vode, navode iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Ipak, prognostičari kažu kako dugoročne prognoze treba uzeti s rezervom ili ih uspoređivati s kratkoročnom koja je i točnija. Prema kratkoročnoj prognozi sljedećih dana bit će izražene nestabilnosti, pogotovo u ponedjeljak, gdje se lokalni pljuskovi i grmljavina očekuju u gotovo cijeloj zemlji. Najviša dnevna temperatura će iznositi od 28 do 33, a na jugu i do 36 stupnjeva. Slično će biti u utorak, dok se već od sredine tjedna očekuje ponovni porast temperature zraka.

vecernji.ba

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista