Započeo Međunarodni znanstveni simpozij Blidinje 2015.

Blidinje
Započeo Međunarodni znanstveni simpozij Blidinje 2015.

Otvoren je Međunarodni znanstveni simpozij Blidinje 2015. godine. Predsjedatelj Predsjedništva BiH prof. dr. Dragan Čović rekao je kako simpozij sa znanstvenog i stručnog stajališta vrjednuje zaštićeni životni prostor. „Središnja je tema usmjerena k posebnostima, raznolikosti i održivosti ovakvih prostora“, naveo je dr. Čović, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora simpozija.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Ljerka Ostojić je naglasila kako je simpozij svojevrsni savez iz različitih zemalja, sveučilišta, područja, polja i grana znanosti koji poziva na očuvanje Parka prirode Blidinje. „Simpozij je pokazatelj i znanstveno istraživačke misije Sveučilišta“, navela je rektorica Ostojić.

Prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske naglasio je da je Sveučilište u Mostaru uspjelo postići veliku kvalitetu s vrhunskim programima uz pomoć Sveučilišta u Zagrebu i znanstvenu kvalitetu koja se očituje u ovom drugom simpoziju.

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH akademik Jakov Pehar naglasio je da ovim simpozijem treba ukazati na probleme s kojima se susreće Park prirode Blidinje te da ih treba rješavati.

Uvodno predavanje održao je dr. Branko Katalinić sa Sveučilišta u Beču. Riječ je o znanstveniku koji predaje u SAD-u, Japanu, Austriji, Njemačkoj, Hrvatskoj i Kini. „Predavanjem želim ukazati na to koje smo stvari načinili planetu, koji su rezultati i zašto se nedolično ponašamo prema onome što je Bog stvorio na zemlji“, kazao je Katalinić.

Na simpoziju koji traje dva dana bit će izloženo 35 radova o temama: raznolikost biljnog i životnjskog svijeta, kulturno i graditeljsko naslijeđe, zaštita okoliša, arheologija i povijest Blidinja, utjecaj tehnološkog razvitka na životnu sredinu, prometno povezivanje, turizam, tlo, vode.

Organizator simpozija je Sveučilište u Mostaru, a suorganizatori su Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli i Sveučilište u Varaždinu.

Simpozij se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Federacije BiH.

Suradnici u organizaciji simpozija su vlade županija: Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Herceg-Bosanske, Srednjobosanske i Posavske.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista