Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Internet često daju pogrešnu sliku o simptomima bolesti

PAZITE ŠTO ČITATE
Internet često daju pogrešnu sliku o simptomima bolesti

Osobe kod kojih je ustanovljena cyberchondria kao problem ponašanja, prilikom istraživanja simptoma bolesti na internetu, mogu se suočiti sa teškom depresijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Cyberchondria je zapravo kompulzivni nagon traganja za informacijama koje zbog svog sadržaja izazivanju nove i preuveličane strahove za zdravlje.

Profesor sa Univerziteta Selcuk u Konyi Yavuz Selvi kazao je kako je istraživanjima utvrđeno da gotovo svaka treća osoba informacije o simptomima bolesti traži putem interneta. Na taj način obični bol, izbočinu na tijelu i crvenilo povezuju sa AIDS-om, tumorom i karcinomom ili drugim teškim oboljenjima

"Veliki dio vremena provode istražujući simptome. Glavobolju povezuju sa tumorom, a povišenu temperaturu sa opasnim zaraznim bolestima, što kod njih stvara paniku. Na sve gledaju kao na karcinom, tumor na mozgu i AIDS", kazao je Selvi.

Istaknuo je kako osobe koje imaju cyberchondriju ne vjeruju liječnicima, i da kada dođu na konsultacije već imaju spremna izvješća o bolestima koje su pronašli na internetu.  Na taj način pokušavaju uvjeriti liječnika da su oni zaista bolesni, a čak i traže različite metode liječenja.

On je dodao kako je u posljednje vrijeme cyberchondria raširena i da negativno utiče na raspoloženje pacijenata čineći ih nervoznim, zabrinutim i napetim.

"Osobe koje neumorno simptome bolesti traže u komentarima na forumima, zaista imaju problem. Najviše istražuju karcinome i zarazne bolesti. Mala upozorenja koja tijelo šalje odmah vide kao nešto veliko. Unatoč tome što analize i nalazi koje urade to ne pokazuju, potvrdu o teškoj bolesti nalaze na internetu. Ponekad osobe čvrsto vjeruju u tešku bolest, a zatim padaju u depresiju jer im nitko drugi ne vjeruje", dodao je Selvi, koji upozorava da na taj način osobe mogu prekinuti kontakt sa svakodnevnim životom i izgubiti volju, zbog čega je potrebno potražiti pomoć psihijatra.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.