Svake godine 105 tisuća kršćana biva ubijeno i protjerano

Moviment Cristiano Lavoratori
Svake godine 105 tisuća kršćana biva ubijeno i protjerano

U Rimu je 6. travnja u Radio Vaticanu održana prezentacija VII. Izvješća o socijalnom nauku Crkve „Vjerski ratovi, ratovi prema vjeri“ u organizaciji Movimenta Cristiano Lavoratori. Izvješće je priredio Opservatorij Kardinal Van Thuan.

Sudionici predstavljanja izvješća bili su nadbiskup Trsta mons. Giampaolo Crepaldi, profesorica Ana Bono sa Sveučilište Torino i mons. prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

Moderator je bio Andrea Galli, novinar Avvenirea.

Prof. Topić je u svom osvrtu na Izvješće naglasio kako su karakteristike današnjih europskih kršćana vjerska indiferentnost, odnosno samo kulturološki osjećaj pripadnosti vjeri te konzumizam, kao neumornu utrku za materijalnim dobrima. Ipak, istaknuo je prof. Topić, kršćanstvo nije protiv materijalnoga nego protiv ideje prema kojoj primat nad duhovnim ima materijalno.

Osvrnuo se također i na fenomen „kulturne drame“ kako ju je nazvao papa Ivan Pavao II., prema kojem se kršćanstvu suprotstavljaju upravo one ideje koje su iznikle u njemu: osoba, sloboda, ljudska prava, itd.

Analizirajući sadržaj Izvješća posebno se dotaknuo podatka i procjene prema kojoj se svake godine ubije i protjera 105 tisuća kršćana, što je nevjerojatna i zastrašujuća brojka.
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista