Izetbegović i Hahn razgovarali o napretku BiH

europske integracije
Izetbegović i Hahn razgovarali o napretku BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je povjerenika Europske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, a na sastanku su razgovarali o napretku BiH u procesu europskih integracija.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Izetbegović ponovio je opredijeljenost vlasti u BiH da nastave sa započetim reformskim procesima i rad na ispunjavanju preostalih obveza koje stoje ispred BiH.

Naglasio je da se intenzivno provode aktivnosti mjera Reformske agende na svim razinama vlasti u BiH. Informirao je povjerenika Hahna o postignutom dogovoru kad je u pitanju prilagodba SSP-a u njegovom trgovinskom dijelu.

Izrazio je nadu u skoru finalizaciju dogovora oko uspostave funkcionalnog i učinkovitog sustava koordinacije, koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji prema Europskoj uniji. Predsjedatelj Izetbegović informirao je povjerenika Hahna i da su u tijeku pripreme za objavu popisa stanovništva u BiH.

U kontekstu razgovora o neophodnosti jačanja suradnje između država regije, sugovornici su iskazali potporu agendi za povezivanje država zapadnog Balkana, istaknuvši da su prometno i energetsko povezivanje, regionalna suradnja i razvitak jedinstvenog tržišta prioritetni zadaci, kako za EU, tako i za BiH.

Povjerenik Hahn jasno je kazao da je BiH napravila vidljiv napredak i da treba još odlučnije krenuti u ispunjavanje obveza, te nastaviti provoditi neophodne reforme.

„Ponovio je da rješavanjem pitanja prilagodbe SSP-a, usuglašavanjem sustava koordinacije i napretkom u provođenju reformi postoji realna mogućnost da BiH dobije status kandidata do kraja 2017. godine. Izrazio je očekivanje da će BiH što prije riješiti ta pitanja da bi po povratku u Bruxelles, na sastanku Vijeća za vanjske poslove, mogao podnijeti pozitivno izvješće za BiH“, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanku je, u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, nazočila savjetnica Sanja Bazina.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista