Ukinuta uredba o raspisivanju natječaja za zapošljavanje u državnoj službi

VLADA FBIH
Ukinuta uredba o raspisivanju natječaja za zapošljavanje u državnoj službi

Vlada FBiH na jednoj od posljednjih sjednica donijela je odluku o poništenju važenja uredbe koja je donesena 2. veljače 2016. godine, a koja je podrazumijevala da je obvezno raspisati natječaj  za prijam osoba koje nisu državni službenici.
Kako bi uvela transparentnost u sektor zapošljavanja u javne institucije, Vlada FBiH je u veljači  prošle godine donijela Uredbu o uvjetima i kriterijima zapošljavanja osoba koje nisu državni službenici u javne institucije.

Iako je takva odluka degradirajuća u odnosu na Reformsku agendu, Vlada FBiH je takvu odluku donijela kako bi ispoštovala odluku Ustavnog suda FBiH, koji je usvojio apelaciju potpredsjednika FBiH Milana Dunovića i izmijenjeni Zakon o državnoj službi proglasio neustavnim, donosi Klix.

Tako je i pozitivna uredba koja je predviđala obvezu javnog natječaja za zapošljavanje u javnim institucijama osoba koje nisu državni službenici ukinuta jer je bila dio zakona koji je neustavan.

Ta uredba je podrazumijevala da je obvezno raspisati javni natječaj za prijamm u radni odnos osoba koje nisu državni službenici. Utvrđeno je da natječaj raspisuje rukovoditelj organa državne službe koji nakon natječaja vrši imenovanje novih kadrova.

"Osoba koje nije državni službenik zapošljava se putem javnog natječaja  koji raspisuje rukovoditelj, odnosno tijelo koje vrši njegovo imenovanje", navedeno je u odluci Vlade iz veljače 2016. godine.

Ta transparentnost i mogućnost da se svi na javnom natječaju mogu prijaviti na neku od pozicija u državnoj službi, a da to nije pozicija državnog službenika, trajala je svega 13 mjeseci.

Naime, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 23. ožujka  poništila uredbu koju je donijela prije godinu dana.

"Uredba o uvjetima, kriterijima i postupku zapošljavanja i razrješenja osoba koje nisu državni službenici u organima državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine prestaje važiti. Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH", navodi se u odluci Vlade.

Iz Vlade FBiH je priopćeno da je uredba u veljači 2016. godine donesena kao dio izmjena Zakona o državnoj službi FBiH, za koji je krajem prošle godine utvrđeno da nije u skladu s Ustavom FBiH, pa je samim tim i cijeli zakon prestao važiti,  pa time i sporna uredba o zapošljavanju putem natječaja, a na snazi je ostao stari Zakon o državnoj službi FBiH.

Podsjećamo, Ustavni sud FBiH je utvrdio da Zakon o državnoj službi nije u skladu s međunarodnim pravom jer se njime krše ljudska prava i slobode. To se prije svega odnosi na način popunjavanja radnih mjesta jer svim građanima FBiH nije bilo omogućeno da se u skladu s kvalifikacijama zapošljavaju u državnim organima, već samo pojedincima.

Izmjene Zakona o državnoj službi koji je usvojen krajem 2015. godine direktno je utjecao na broj pozicija rukovodećih državnih službenika, što je značilo značajno proširenje liste političkih imenovanja.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista