Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Nova objašnjenja udara asteroida

Geografija i Geologija
Nova objašnjenja udara asteroida

Udarac asteroida u Zemlju koji je zapečatio eru dinosaura je imao takav razoran učinak po pitanju života na planetu pukom slučajnošću, kažu znanstvenici.

Da je udario samo 30 sekundi ranije ili isto toliko sekundi kasnije, uzrokovao bi nesagledivo manju štetu i dinosauri bi možda preživjeli. Novi BBC-jev dokumentarac špekulira o toj problematici i rezultatu koji bi možda promijenio dominaciju čovjeka kao vrste na Zemlji.

Pretpostavlja se da je dotični asteroid udario planet prije otprilike 66 milijuna godina. Mjesto radnje bilo je područje meksičkog poluotoka Jukatan, a o tome svjedoči ostavština kratera širokog gotovo 180 km i dubokog više od 30 km. Znanstvenici su proučavajući geološku strukturu kratera naišli na otkriće da je kamen bogat sumpornim spojevima i da se taj kamen prilikom udarca asteroida zapravo pretvorio u prah. Zrak je potom ispunio oblak prašine sličan onome koji nastaje poslije jake erupcije vulkana. To je zasjenilo sunce i značajno ohladilo planet. Desetljeća koja slijede zatim imala su strahovito niske temperature te su izbrisala većinu života na tadašnjoj Zemlji. Oni dinosauri kojima smrt nije uzrokovao dim, udar kamenja ili tsunami, pretpostavlja se kako su uginuli od gladi zbog toga što su ostali bez hrane, prenosi geek.hr.

Da je zato asteroid (promjera 9,6 km) na planet pao kasnije ili ranije, vjerojatno bi pogodio područje Atlantika ili Pacifika, a u dubokim vodama ne bi ipak zadao tako fatalne posljedice životu planeta. Znanstvenici svejedno pretpostavljaju kako bi takvim udarcem isparila većina morske vode, no nanesena šteta bi i dalje bila manja.

Udarac asteroida je sa sobom odnio oko tri četvrtine života na Zemlji, zajedno s većinom dinosaura, a to je dalo priliku manjim sisavcima, a poslije i ljudima, da se uzdignu.

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.