Mora bi mogla narasti i za dva metra

klima
Mora bi mogla narasti i za dva metra

Ekstremne poplave duž obala mogle bi postati mnogo učestalije ako razina mora nastavi rasti u nekoliko sljedećih desetljeća, pokazuje novo istraživanje.

Znanstvenici predviđaju da bi razina mora do 2030. godine mogla porasti za oko deset centimetara. To će biti dovoljno da se učestalost poplava udvostruči u mnogim dijelovima svijeta, a u tropskim bi se područjima uvećala za čak 25 puta.

Za zajednice i ekosustave u tim područjima posljedice će, slažu se znanstvenici, biti katastrofične. Razina mora trenutno se godišnje diže za oko 3 milimetra. Iako se to možda ne čini velikim, čovječanstvo već osjeća posljedice više razine vode i erodirajućih obala, piše The Verge. Cijela naseljena područja već su godinama izložena sve učestalijim poplavama koje su posljedica globalnog zatopljavanja, a to će se samo nastaviti i povećati, a posljedice će biti sve gore i gore, prenosi geek.hr.

Površina mora raste, objašnjavaju znanstvenici, jer ugljični dioksid i ostali plinovi uzrokuju rast temperatura koje pak tope led. Nastala voda utječe u svjetske oceane. Sve dok se u atmosferu ispuštaju opasni plinovi, tako dugo će rast visina mora. Prema trenutnim procjenama, površina mora će do 2050. godine narasti između 10 i 20 centimetara, a do 2100. godine između 30 i 210 centimetara, što zaista zvuči kataklizmično.

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista