Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Hrvatska ima najsporiji internet

OD 40 ZEMALJA
Hrvatska ima najsporiji internet

Britanski servis Cable mjerio je brzinu pristupa internetu i propusnost internetskih veza. Na njegovoj ljestvici od 40 zemalja Hrvatska je na posljednjem mjestu.

Kad je riječ o brzini internetske veze, Singapur je na vrhu, slijede Švedska, Tajvan i Danska. Prosječna brzina pristupa internetu u tim je zemljama veća od 30 megabita u sekundi, u Singapuru čak 50. Hrvatska, na začelju ove liste, ima prosječnu brzinu od jedva 13 megabita u sekundi.

Prosječna brzina od samo 12,57 megabita u sekundi mnogo je manja od one koju Europska unija preko digitalne agende zahtijeva do 2020. godine - 30 megabita u sekundi, i to za sva kućanstva u Uniji.

Uzmimo kao primjer "skidanje" filma u visokoj razlučivosti, velikog 3 gigabjata. Za to će prosječno u Hrvatskoj trebati 34 minute, dok će ga Slovenci moći gledati nakon 23, a u Singapuru za samo 8 minuta.

Problem je u staroj i nedovoljno razgranatoj infrastrukturi. Privatni telekomunikacijski operatori nemaju interes ulagati u infrastrukturu diljem zemlje, nego gotovo isključivo u urbanim područjima.

Za utjehu, Hrvatska bolje stoji kada je riječ o mobilnom internetu. Na mobitelima u prosjeku sufraju brže od susjeda Slovenaca, ali i, primjerice, Britanaca, Nijemaca i Amerikanaca.

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.